Președintele și premierul României l-au felicitat pe Donald Trump pentru învestire. Într-un mesaj transmis pe Twitter, Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie de o legătură transatlantică puternică. Iar premeierul a spus că reîntoarcerea lui Trump la Casa Albă va avea ecouri pozitive şi în ceea ce priveşte România.
Reacțiile politicienilor români după învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA
Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe Donald Trump pentru învestire, într-un mesaj pe platforma X.
"România, un partener strategic apropiat al Statelor Unite ale Americii, vă urează mult succes în acest nou mandat important. Avem nevoie de o legătură transatlantică puternică şi vibrantă, în beneficiul securităţii şi prosperităţii noastre comune UE SUA”, a mai scris șeful statului român.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj tot în mediul online:
„În calitate de parteneri strategici, Ro și SUA beneficiază de cooperare militară, apărare puternică, investiții cruciale în energie și legături comerciale în creștere, susținând multe locuri de muncă bune. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru a face Parteneriatul nostru Strategic mai puternic ca niciodată.”, a fost mesajul prim-ministrului român, postat pe platforma X.
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, crede că războiul din vecinătatea României, din Ucraina, se va afla în atenția Statelor Unite în perioada următoare. Orice fel de soluționare va fi un plus pentru dezastrul de acolo, spune Bolojan. Pe de altă parte, liderul PNL crede că strategiile SUA vor fi ca o provocare pentru europeni de acum înainte.
Ilie Bolojan, președintele Senatului: „Va fi o președinție care e susținută de oameni care, în zona lor de competență, au fost niște factori perturbatori, cum sunt cei de la Silicon Valley, ca Elosn Musk, deci va fi o provocare în anii următori ceea ce va face SUA și va fi și pentru țările din UE, din care facem și noi parte."
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis că România trebuie să își alinieze întreaga politică externă pentru a menține coerența în cadrul politicii transatlantice.
„ Vor fi momente dificile? Cu siguranță. Va trebui să alegem între SUA și UE? Nu. Vocea noastră în UE trebuie să fie una a unității, iar atât UE, cât și SUA trebuie să continue să colaboreze, sprijinindu-se pe valorile fundamentale care le unesc. România poate avea ambele direcții, avansând cu mai mult curaj pe scena internațională”, a scris primarul Bucure;tiului, pe contul său de Facebook.