Comitetul ONU împotriva torturii (CAT) a publicat astăzi un raport cu privire la condițiile din Noua Zeelandă, România, Spania și Elveția, după ce a examinat cele patru state.
Comitetul a felicitat statul pentru evoluțiile pozitive din țară, în special pentru abolirea prescripției privind tortura și pentru eforturile semnificative de renovare a infrastructurii penitenciare existente.
Pe de altă parte, Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la supraaglomerarea continuă din închisori, instituțiile psihiatrice și centrele de îngrijire socială, precum și la condițiile precare în care se află deținuții, pacienții și rezidenții.
Comitetul a îndemnat România să renunțe la "unitățile speciale de intervenție" din închisori, așa cum recomandase anterior, și a solicitat statului parte să furnizeze informații de monitorizare privind punerea în aplicare a acestei recomandări în cursul anului următor.
În ceea ce privește rapoartele privind tortura și relele tratamente aplicate de către polițiștii de frontieră, inclusiv în contextul respingerii migranților care căutau protecție la frontierele sale, Comitetul a solicitat României să investigheze toate aceste acuzații și să îi urmărească penal pe făptuitori.
De asemenea, Comitetul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dispozițiile legislative care permit ca familiile cu copii și alți migranți aflați în situații vulnerabile, cum ar fi victimele torturii, să fie plasați în detenție pentru imigranți.
Comitetul a recomandat României să se abțină de la reținerea acestor grupuri vulnerabile și să își revizuiască legislația privind imigrația.