Comisia Europeană a anunţat luni că a evaluat existenţa dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre UE selectate pentru analize aprofundate în Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) din 2022. Aceasta a concluzionat că şapte ţări - România, Germania, Spania, Franţa, Ţările de Jos, Portugalia şi Suedia - continuă să înregistreze dezechilibre excesive, informează un comunicat al Executivului comunitar.
În schimb, Irlanda şi Croaţia nu se mai confruntă cu dezechilibre, nivelul datoriei a scăzut semnificativ în ultimii ani şi continuă să arate o tendinţă descrescătoare solidă.
Per ansamblu, vulnerabilităţile se reduc şi scad sub nivelul de dinaintea pandemiei în diverse state membre Uniunii Europene, justificând o revizuire a clasificării dezechilibrelor în două cazuri, unde se constată realizarea de progrese substanţiale, informează Comisia Europeană.
Economia UE a fost puternic afectată
Acesta a menționat că în general, economia UE se dovedește rezistentă, în ciuda ramificațiilor și riscurilor aduse de invazia Ucrainei de către Rusia și că sunt așteptate creșteri în 2022 și 2023. Din punct de vedere economic, acesta este un moment critic în care este esențial pentru UE să coordoneze politicile în mod eficient.
De asemenea, în acest an, UE își actualizează orientările privind ocuparea forței de muncă, cu un accent puternic pe realizarea tranziției ecologice echitabile din punct de vedere social, precum și pe abordarea impactului social al invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Executivul european a adoptat luni o comunicare prin care le oferă statelor membre orientări generale cu privire la desfăşurarea politicii bugetare în perioada următoare. Este vorba despre principii directoare pentru a asigura conceperea adecvată şi calitatea măsurilor bugetare.