Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza energetică | Pachetul de măsuri anunțate de Comisia Europeană: plafonarea prețului la gazul rusesc și economisirea inteligentă a energiei

Comisia Europeană a propus miercuri un pachet de măsuri pentru protejarea consumatorilor și companiilor vulnerabile din blocul comunitar. În pachetul de măsuri înaintat de Ursula von der Leyen se regăsesc plafonarea prețului la importurile de gaze din Rusia, economisirea inteligentă a electricității, dar și plafonarea profiturilor companiilor care produc energie electrică cu costuri scăzute și redirecționarea profitului acestora către persoanele și companiile vulnerabile.

"Ne confruntăm cu o situație extraordinară, deoarece Rusia este un furnizor de energie pe care nu ne putem baza și care manipulează piețele energetice. Prin reducerea cererii, am sporit capacitatea de a contracara Rusia și i-am slăbit influența în ceea ce privește aprovizionarea energetică (…)

În acest moment, Norvegia livrează mai mult gaz către UE decât Rusia. De asemenea, investim considerabil în energia regenerabilă la nivelul UE, prin RePowerEU. Vedem, de asemenea, că manipularea piețelor de gaze are un efect de contagiune și asupra pieței energiei electrice. Ne confruntăm cu prețuri astronomice la electricitate pentru gospodării, dar și pentru companii, iar volatilitatea pieței este uriașă (…). Acestea sunt vremuri grele. Dar sunt convinsă că europenii au forța economică, voința politică și unitatea necesare pentru a menține controlul", a declarat Ursula von der Leyen, șefa Executivului European. 

Care sunt măsurile propuse de Comisia Europeană

1) Economisirea inteligentă a energiei electrice la orele de vârf 

Ursula von der Leyen a declarat că la nivel global aprovizionarea cu energie este limitată, lucru care necesită reduceri inteligente ale cererii.
”Avem nevoie de o strategie pentru a aplatiza vârfurile care determină prețul energiei electrice. Reducerea consumului de energie electrică la orele de vârf este una dintre măsurile pe care o vom înainta statelor. Vom colabora îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest lucru”, a spus oficialul.

 2) Plafonarea profiturilor companiilor care produc energie electrică cu costuri scăzute și redirecționarea profitului către persoanele și companiile vulnerabile

"Vom propune o plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică cu costuri scăzute (...). Vom propune să redirecționăm aceste profituri neașteptate către persoanele și companiile vulnerabile", a declarat șefa Executivului European.

3) Plafonarea veniturilor companiilor producătoare de combustibili fosili și o contribuție de solidaritate pentru acestea

 "Companiile de petrol și gaze au obținut, de asemenea, profituri enorme. Prin urmare, vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile producătoare de combustibili fosili.

Pentru că toate sursele de energie trebuie să contribuie la soluționarea acestei crize

Iar statele membre ar trebui să investească aceste profituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și pentru a investi în surse de energie curată de producție proprie", a completat șefa Comisiei Europene. 

4) Sprijinirea companiilor de utilități energetice, pentru a contracara volatilitatea piețelor

"În prezent, acestora li se cere să asigure o finanțare uriașă, ceea ce amenință capacitatea lor de comerț, dar și stabilitatea piețelor. Astfel, vom contribui la facilitarea sprijinului pentru lichidități acordat de statele membre companiilor energetice. În acest sens, UE va actualiza cadrul temporar pentru a permite furnizarea rapidă a garanțiilor de stat", a mai spus oficialul UE.

5) Plafonarea prețului la gazul rusesc

"Vom propune un plafon pentru prețul gazului rusesc. Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să tăiem câștigurile Rusiei, de care Putin se folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei", a declarat Ursula von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE