Erdogan riscă să piardă puterea în alegerile prezidențiale și parlamentare care vor avea loc duminică. Dar cine este omul care are cele mai mari șanse să-l învingă pe președintele turc, aflat la putere de 20 de ani? Șase partide de opoziție s-au aliat și îl susțin pe liderul Partidului Republican al Poporului. Social-democratul conduce în sondaje cu 48%, față de 42% cât are actualul șef al statului.
Kilicdaroglu promite reforme democratice, dacă va câștiga alegerile
”Noi, cei șase lideri ai partidelor Opoziției, suntem uniți. Vom câștiga dacă suntem uniți. Cum vom câștiga? Vom câștiga stând uniți și vom scoate Turcia la lumină,” a spus Kemal Kilicdaroglu, candidatul Opoziției.
Kemal Kilicdaroglu, 74 de ani, este economist de profesie și a deținut poziția de funcționar public înainte de a intra în politică. Este una dintre figurile de marcă ale Opoziției și lider al Partidului Republican al Poporului, formațiune de centru-stânga, ce promovează valorile secularismului. În cazul în care ar câștiga alegerile, Kemal Kilicdaroglu promite revenirea la democrația parlamentară și respectarea principiului separării puterilor în stat. Prezidențiabilul Opoziției a câștigat și sprijinul partidului prokurd.
”Punctul său forte constă în faptul că este de modă veche și asta înseamnă că, cel mai probabil, este cel mai potrivit dintre toți candidații opoziției să restabilească sistemul birocratic al Turciei și instituțiile sale,” a explicat Ahmet Kasım Han, profesor Universitatea din Beykoz.
Suporterii săi își pun toate speranțele în victoria sa în scrutinul de duminică.
”Actualul guvern este la putere de când mă știu. Fără niciun dubiu, a venit vremea ca lucrurile să se schimbe, situația trebuie să se îmbunătățească. Credința noastră este absolută. Sunt ultimele alegeri, suntem foarte entuziasmați,” a spus Burcu Umit, suporter al Opoziției.
Context economic dificil
Alegerile prezidențiale au loc într-un context economic dificil, turcii luptându-se cu o rată mare a inflației și o scădere dramatică a puterii de cumpărare. În plus, oamenii sunt încă furioși pe actuala putere pentru modul în care a gestionat criza generată de cutremurul din februarie.
Votanții vor fi chemați să aleagă și cei 600 de membrii ai Parlamentului. Opoziția ar trebui să câștige cel puțin 50% pentru a putea implementa reformele democratice pe care le promite.
Peste 64 de milioane de alegători sunt chemați la urne. 1,6 milioane de turci din diaspora au votat deja. Tradițional, rata de participare este una foarte mare în Turcia.