Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Marea Britanie: Partidul Laburist, favorit la câștigarea scrutinului

Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare pentru a alege pe cei 650 de membri ai Camerei Comunelor, într-un scrutin în care Partidul Laburist este dat de sondajele de opinie drept favorit pentru a forma un nou guvern la Londra, notează Reuters, DPA şi AFP.

Secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 07:00 şi 22:00 (06:00 şi 21:00 GMT).

Fiecare deputat britanic este ales printr-un scrutin uninominal într-un singur tur, ceea ce favorizează marile partide.

În ultima sa zi de mandat de premier, Rishi Sunak le-a cerut alegătorilor să ''salveze Regatul Unit'' de o majoritate laburistă votând pentru conservatori.

În ultimul său discurs din campania electorală, desfăşurat miercuri, Sunak a fost însoţit de soţia sa, Akshata Murty, şi de părinţii lui.

''Acesta va lupta până la fluierul final'', a spus Sunak în discursul respectiv.

De partea sa, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, i-a încurajat pe alegători să îşi ''imagineze o Mare Britanie care avansează alături de un guvern laburist''.

Liderul laburist, favorit să devină viitorul premier

Favorit să devină viitorul şef al guvernului, Starmer s-a declarat mulţumit de campania electorală şi a mărturisit că partidul său este ''pregătit pentru ceea ce urmează''.

O medie a sondajelor de opinie din ultimele şapte zile creditează Partidul Laburist cu 39% din intenţiile de vot, cu 18 puncte procentuale mai multe decât sprijinul pentru Partidul Conservator.

Cele două formaţiuni sunt urmate de partidul populist Reform UK (16% din intenţiile de vot), liberal-democraţi (11%) şi Verzi (6%).

Conform celei mai recente proiecţii realizate de institutul YouGov, laburiştii ar urma să deţină 431 de locuri în Camera Comunelor, iar conservatorii 102 locuri, ceea ce ar însemna o majoritate fără precedent în ţară începând din 1832.

Liberal-democraţii ar obţine 78 de locuri, iar Reform UK trei locuri, ceea ce i-ar permite lui Nigel Farage să acceadă în parlament după şapte tentative eşuate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE