Un atentat cu bombă în Moscova a dus la moartea general-locotenentului Igor Kirillov, o figură-cheie în structura militară a Rusiei, specializată în protecția împotriva riscurilor nucleare, chimice și biologice.
Explozia, care a avut loc marți, a fost provocată de un dispozitiv plasat într-un scuter, detonat în fața unui bloc de pe Riazanski Prospekt, la doar 7 kilometri de Kremlin. În atac a fost ucis și asistentul său.
Cine a fost Igor Kirillov
Potrivit TASS, Igor Kirrilor s-a năsuct în Kostroma, pe 13 iulie 1970. A absolvit Școala de Apărare Chimică a Comandamentului Militar Superior din Kostroma în 1991 și Academia Militară de Protecție NBC a Mareșalului Semyon Timoshenko în 2007.
Kirillov a ocupat funcția de șef al trupelor de protecție împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice din Rusia din aprilie 2017.
Generalul rus se afla în atenția comunității internaționale, fiind sancționat de Marea Britanie în octombrie pentru rolul său în utilizarea armelor chimice în Ucraina și contribuția la propaganda Kremlinului.
Recent, serviciile secrete ucrainene (SBU) l-au pus sub acuzare în absență, susținând că acesta este „responsabil pentru utilizarea în masă a armelor chimice interzise”.
Kirillov, declarații controversate despre războiul din Ucraina
În trecut, Kirillov a lansat declarații controversate despre războiul din Ucraina, inclusiv acuzații conform cărora armata americană ar fi dezvoltat drone capabile să răspândească țânțari infectați cu malaria în zonele de conflict.
„Drona trebuie să livreze un container cu insecte într-o anumită zonă și să le elibereze. Țânțarii pot infecta personalul militar cu o boală periculoasă, cum ar fi malaria. Descrierea brevetului subliniază faptul că soldatul infectat nu este capabil să îndeplinească misiunile de luptă care îi sunt atribuite", a susținut oficialul rus.
Kirillov a reiterat și acuzațiile conform cărora Ucraina ar fi distrus barajul Kahovka, avertizând că scăderea nivelului apelor ar putea genera focare de boli transmise de țânțari, precum febra West Nile.