China nu va vinde arme niciuneia dintre părțile implicate în războiul din Ucraina, a declarat vineri ministrul de externe al țării, Qin Gang, răspunzând astfel îngrijorărilor occidentale că Beijingul ar putea oferi asistență militară Rusiei, relatează Associated Press.
China a susținut că este neutră în conflict, în timp ce susține Rusia din punct de vedere politic, retoric și economic, într-un moment în care națiunile occidentale au impus sancțiuni și au încercat să izoleze Moscova pentru invazia Ucrainei.
"Noi nu furnizăm şi nu vom furniza arme părţilor aflate în conflict", a declarat ministrul de externe chinez Qin Gang după aproape două ore de discuţii purtate cu omologul său german de externe, Annalena Baerbock, la Beijing, potrivit Agerpres.
El a spus că exportul produselor cu dublă utilizare, atât în scopuri civile, cât şi militare este controlat prin lege.
Qin Gang: ”Nu vom turna gaz pe foc”
Rolul Chinei în Ucraina este de a promova reconcilierea şi negocierile de pace, a declarat Qin Gang, adăugând că "nu vom turna gaz peste foc", conform traducerii oficiale a remarcilor sale.
Comentariile ministrului chinez intervin după ce şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, care se află într-o vizită la Beijing, a îndemnat China să-l încurajeze mai hotărât pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt războiului declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei.
Ea a spus că vizita liderului chinez Xi Jinping la Moscova a arătat că nicio altă ţară nu are mai multă influenţă asupra Rusiei decât China.
"Decizia cu privire la modul în care utilizează această influenţă afectează în mod direct interesele fundamentale ale Europei", a spus Baerbock.
Ea a felicitat Beijingul pentru că şi-a manifestat angajamentul de a găsi o soluţie, făcând referire la un document în care China îşi exprimă poziţia în 12 puncte, dar care a fost criticat în Occident.
"Trebuie să spun sincer că mă întreb de ce poziţionarea chineză de până acum nu include şi solicitarea către Rusia agresoare de a opri războiul. Ştim cu toţii că preşedintele Putin ar avea oportunitatea de a face acest lucru în orice moment", a declarat Baerbock.
Îngrijorări că statul chinez ar vrea să furnizeze arme lui Putin
În februarie, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA deținea informații care sugerau că statul chinez are în vedere furnizarea de arme și muniții Rusiei - și a avertizat că o astfel de implicare în efortul de război al Kremlinului ar fi o "problemă serioasă", relatează Associated Press.
În ultimele zile, liderii europeni au emis avertismente similare, chiar în timp ce vizitau China, iar șeful politicii externe a Uniunii Europene a atacat dur Beijingul, spunând că sprijinul acordat Rusiei în timpul invaziei a fost "o încălcare flagrantă" a angajamentelor sale în cadrul Națiunilor Unite.
În remarcile sale, Baerbock a făcut referire și la rolul Chinei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, spunând că aceasta are o responsabilitate specială pentru a ajuta la încheierea conflictului.