Președintele Xi Jinping susține că Statele Unite încearcă să izoleze China și să-i încetinească dezvoltarea. Liderul comunist de la Beijing vrea să sporească influența globală și prosperitatea statului chinez, însă acuză că planul său este pus în pericol din cauza restricțiilor aplicate de administrația de la Washington privind accesul la tehnologie, de sprijinul pe care americanii îl acordă Taiwanului și de alte acțiuni considerate ostile de către Beijing, relatează The Associated Press.
Xi Jinping, considerat unul dintre cei mai puternici lideri chinez din ultimii zeci de ani, evită să vorbească în mod direct despre probleme și, de obicei, face afirmații într-o cheie pozitivă. Din acest motiv, nemulțumirile pe care le-a exprimat luni au stârnit controverse.
Liderul de la Beijing a declarat că o campanie coordonată de SUA pentru ”restricționarea și suprimarea” Chinei a generat ”provocări grave, fără precedent”. Xi Jinping a făcut apel la chinezi ”să îndrăznească să lupte”.
Mai mult, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a avertizat Washingtonul că riscă un posibil ”conflict și o confruntare” dacă nu își schimbă atitudinea față de China.
"Ministrul de Externe a exprimat un punct de vedere larg răspândit, conform căruia Statele Unite sunt pe urmele Chinei, iar ei trebuie să se apere", a declarat John Delury, specialist în Relații Internaționale la Universitatea Yonsei din Seul.
China nu este singura putere care își exprimă în mod vehement nemulțumirea față de dominația Statelor Unite în afacerile strategice și economice globale. Liderii chinezi consideră, însă, că Washingtonul face mai multe eforturi pentru a contracara Beijingul pe care-l consideră un adversar pentru rolul de lider regional și, eventual, global.
Potrivit sursei citate, China vrea să-și redobândească prestigiul istoric de lider politic și cultural, să crească veniturile statului care vrea să devină un creator în domeniul tehnologiei și să preia controlul asupra Taiwanului, statul-insulă autoguvernat pe care Beijingul îl revendică.
Beijingul susține că toate acestea reprezintă obiectivele sale, în timp ce oficialii americani le cataloghează drept amenințări. Aceștia afirmă că planurile de dezvoltare ale Chinei se bazează, pe furt sau pe presiuni exercitate asupra companiilor străine pentru a le ceda tehnologie. De asemenea, concurența chineză ar putea eroda dominația industrială și veniturile Statelor Unite.
Administrația de la Washington a dat peste cap planurile Beijingului, după ce a inclus compania chineză Huawei pe lista sancțiunilor, ceea ce i-a limitat accesul la cipuri pentru procesoare și la alte tehnologii. În plus, oficialii americani fac presiuni asupra aliaților din Europa pentru a evita folosirea de echipamente ale Huawei în rețelele de telecomunicații 5G.
Statele Unite au motivat luarea acestei decizii din motive de securitate, în vreme ce China susține că este vorba doar despre un pretext pentru a afecta concurența.
Reacția SUA după ce China a recurs la amenințări
SUA și China au relații comerciale importante și interese comune pentru a combate schimbările climatice. În schimb, cele două puteri au poziții divergente față de Taiwan, de abordarea Beijingului față de Hong Kong și de minoritatea de etnici musulmani. De asemenea, China a refuzat să critice sau să izoleze Rusia după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.
În pofida intensificării tensiunilor, Washingtonul a anunțat că vrea să „colaboreze în mod responsabil” din punct de vedere politic și în cadrul sistemului global de relații comerciale și a negat c-ar vrea să înfrâneze China.
„Nu este vorba despre izolarea și restricționarea Chinei. Nu este vorba de a ține China pe loc Vrem să avem acea competiție constructivă care este corectă și să nu ducă spre un conflict”, a declarat Ned Price, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.