Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Certuri în coaliția PSD-PNL și cum poate funcționa ea și din 2025. După 21 decembrie, premierul nu ar mai fi pus prin rotație

Social democrații nu vor să strice relația cu PNL, în ciuda atacurilor lansate de ambele părți în ultimele zile. Premierul Marcel Ciolacu garantează că actualul Guvern va funcționa până pe 21 decembrie 2024, atunci când se va forma noul Executiv.

PSD spune că și-ar dori să formeze o alianță cu PNL și în 2025, dar numai cu anumite condiții. De exemplu, postul de prim-ministru ar trebui să revină partidului care a câștigat alegerile parlamentare și fără să mai existe o rotație a premierilor, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Cum poate funcționa coaliția PSD- PNL și din 2025

Liderii PSD nu regretă mesajele dure și ironiile lansate la adresa partenerilor de la PNL, în cadrul Congresului, care a avut loc la Romexpo. Mai mult decât atât, premierul Marcel Ciolacu spune că actuala coaliție trebuie să meargă înainte.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Acest Guvern va funcționa până la alegerile din decembrie. După data de 21 decembrie, România, cum e normal, va avea un nou guvern. În viitor, eu nu văd altă coaliție de guvernare decât cu Partidul Național Liberal.”

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Colegii de la Partidul Național Liberal ar trebui să-și tempereze un pic discursul pentru a nu arde toate podurile în ceea ce privește relația cu PSD”.

În weekend, unul dintre vicepreședinții PNL, Adrian Cozma, a cerut retragerea miniștrilor liberali din Guvern. Cu toate acestea, furia liberalilor s-a mai domolit între timp. Aceștia exclud un astfel de scenariu înaintea alegerilor.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL: „În mod evident, există și un plan al competiției politice. Dar acesta nu ar trebui să se interesecteze sau să depășească un anumit nivel. Acum, PSD-ul are în ADN-ul lui politic această agresivitate și acest soi de aroganță. Dar sper ca, de data asta, să existe maturitate, să separăm cele două planuri."

Dacă PSD a organizat deja Congresul în care a lansat candidatura lui Marcel Ciolacu pentru Palatul Cotroceni, PNL - cel mai probabil - îl va confirma pe Nicolae Ciucă drept candidat pentru prezidențiale la începutul lunii septembrie.

Vladimir Ionaș, sociolog: „Iată că am ajuns în acel punct în care cele două partide trebuie, cel puțin la nivel de percepție publică și mai ales în rândul propriilor electorate, să se disocieze în această campanie directă între cele două partide, destul de dură. Și probabil se va înrăutăți odată cu lansarea oficială în cursă și a domnului președinte al Partidului Național Liberal, domnul Ciucă, pentru că au nevoie și unii, și alții să arate că nu sunt legați ombilical de celălalt partid. Eu mă aștept ca aceste discuții dure între cele două partide să continue."

Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar turul al doilea va fi organizat pe 8 decembrie. Între cele două va avea loc și scrutinul pentru următorul Parlament, chiar pe 1 decembrie, de Ziua Națională.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE