Centrul Europei se confruntă cu inundații devastatoare și furtuni. În Slovenia cel puțin 3 oameni au murit, iar râurile au crescut din nou. Austria se confruntă și ea cu inundații, iar un oraș din sudul Germaniei a fost acoperit de grindină, care pe alocuri măsura chiar 30 de centimetri.
Avertizări de călătorie
Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe români să nu călătorească în Slovenia și Croația, din cauza inundațiilor.
Mai multe coduri roșii sunt în vigoare pentru centrul și estul Sloveniei, în urma ploilor torențiale. Precipitațiile abundente au făcut să crească din nou nivelul din aceste zone, în timp ce echipele de intervenție sunt la fața locului.
Anton Preksavec, primarul din Dravograd: "Dravograd a fost lovit de o apocalipsă de proporții biblice. Nu avem legături rutiere cu lumea, drumul către Maribor este închis. În Slovenj Gradec podul de pe drumul principal s-a prăbușit."
În Posavje, două mii de turiști au fost evacuați dintr-un camping peste noapte, după ce râul Sava a crecut. Premierul Robert Golob a acceptat propunerea de modificare a legii privind dezastrele naturale, care urma să fie adoptată după vacanța parlamentară. În plus, șeful guvernului sloven se așteaptă ca deputații să se reunească și să adopte amendamentul săptămâna viitoare.
Regiunile Carintia și Stiria au fost lovite de inundații și alunecări de teren, în timp ce toată Austria se confruntă cu precipitații abundente. Localnicii din satul „Heimschuh” au fost evacuați cu bărci și elicoptere, deoarece străzile au devenit impracticabile. Iar un azil de bătrâni din Leibnitz a fost evacuat de urgență.
Orașul Reutlingen din sudul Germaniei a fost lovit vineri, pe neașteptate, de grindină și furtuni. Străzile și canalele au fost inundate, iar circa 250 de pompieri și membri ai forțelor de intervenție au interveni pentru a îndepărta urmările dezastrului.