Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel puțin trei persoane au murit în ultimul atac cu rachete rusești din Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a condamnat cel mai recent atac major asupra țării sale și a afirmat că Rusia a lansat vineri 76 de rachete, care au declanșat pene de curent pe scară largă.

Toate țintele sunt civile

Într-un discurs video, el a declarat că apărarea aeriană ucraineană a oprit 60 dintre rachetele lansate de Rusia, lăudând activitatea brigăzii 96 de rachete antiaeriene, care a distrus 40 de rachete care vizau regiunile centrale ale țării și în apropierea Kievului.

Cu toate acestea, în cel mai mare oraș din centrul Ucrainei, Krîvîi Rih, o rachetă a lovit o clădire rezidențială, omorând cel puțin trei persoane și rănind alte peste o duzină, inclusiv copii.

Zelenski i-a catalogat pe ruși drept „teroriști”, afirmând că „toate țintele lor de astăzi sunt civile”.

„În Krîvîi Rih, demolarea unei clădiri rezidențiale, care a fost lovită de una dintre rachetele rusești, a continuat toată ziua. Lista morților de până acum include trei persoane. Condoleanțe tuturor rudelor. Mai mult de zece persoane au fost rănite, inclusiv copii. Toată lumea primește ajutor”.

„Ca urmare a acestui război, sensul cuvântului <teroare> pentru majoritatea oamenilor din lume va fi asociat în primul rând cu astfel de acțiuni nebunești ale Rusiei”, a adăugat el.

Presiunea crescută asupra Rusiei

Potrivit oficialilor, vineri au avut loc pene de curent de urgență în întreaga țară în majoritatea orașelor și regiunilor, iar alimentarea cu apă a fost oprită în Kiev și în 14 oblasturi. Primarul Kievului a anunţat sâmbătă dimineaţa că reţeaua de metrou din capitala ucraineană funcţionează din nou şi că toţi locuitorii au fost reconectaţi la reţeaua de apă.

Acest atac brutal cu rachete intervine după ce Uniunea Europeană a aprobat joi un nou pachet de sancțiuni menite să sporească presiunea asupra Rusiei.

Președintele ucrainean a declarat vineri că speră ca această a noua rundă de sancțiuni pentru război să nu fie ultima, „pentru că este evident că presiunea trebuie să fie crescută” asupra regimului lui Putin.

„Le mulțumesc tuturor liderilor și țărilor care au luptat pentru un pachet mai puternic, dar vom lucra cu Comisia Europeană, cu liderii țărilor UE, cu publicul european, astfel încât politica de sancțiuni existentă să funcționeze în vederea încheierii războiului și să nu dea Rusiei semnale greșite - semnale că cineva este gata să slăbească presiunea.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE