Mihai Tudose, președintele Consiliului Naţional al PSD, a declarat, vineri, că este așteptată decizia Curții Constituționale despre primul tur al alegerilor prezidenţiale. De asemenea, europarlamentarul susține că „n-are nimeni un răspuns” ce se va întâmpla cu România dacă nu va avea un nou președinte până pe data de 21 decembrie, când Klaus Iohannis își încheie oficial mandatul.
Mihai Tudose a afirmat că trebuie așteptată decizia Curții Constituționale în legătură cu o posibilă anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
„Haideți să vedem ce spune CCR. Să vedem ce se întâmplă cu România dacă se ajunge în situația în care să nu avem un președinte desemnat înainte de data de 21 decembrie, fiindcă aici nu are nimeni vreun răspuns, cred că nici măcar dumneavoastră.
Nu există o țară care să nu aibă președinte. Dacă președintele nu mai e, nu poate fi înlocuit. E simplu”, a afirmat Mihai Tudose.
Klaus Iohannis ar rămâne interimar până la alegerea noului președinte
Mandatul președintelui Klaus Iohannis se va încheia oficial pe 21 decembrie 2024. Întrebat ce se întâmplă dacă nu va fi ales un nou șef de stat până în acel moment, Toni Greblă a afirmat că Iohannis ar urma să fie președinte interimar.
„Situația interimară, mandatul președintelui în exercițiu se prelungește până la depunerea jurământului noului președinte ales. Interimar sau definitiv, președintele are aceleași puteri. E vorba numai de perioada de timp în care acesta acționează”, a mai explicat președintele AEP, Toni Greblă, la Euronews România.
Mihai Tudose: PSD nu a cerut renumărarea
Cât despre renumărarea voturilor, Mihai Tudose a reiterat că PSD nu a cerut acest lucru.
„Cei care țipă acum, USR-ul, cel mai tare sunt cei care. În primul rând, PSD nu a cerut renumărarea.
E dreptul lui (al lui Cristian Terheș, care a constestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, n.r). Orice cetățean poate să facă asta. E treaba lui. Nu l-am pus noi. E de la AUR. Toată lumea spune că l-a pus PSD-ul! Nu reprezintă PSD-ul.
În doilea rând, când USR-ul a cerut renumărarea de 7.000 de ori la toate alegerile locale, era un demers democratic. Când altcineva cere renumărarea, e nasol, e antidemocratic. Haideți să ne potolim”, a mai spus Tudose.