Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce greșeli a făcut echipa de securitate a lui Robert Fico. Specialiștii spun că agenții de pază nu erau pregătiți și au acționat cu întârziere

Echipa de securitate a lui Robert Fico a comis greșeli grave în timpul tentativei de asasinat de miercuri, a declarat un expert în securitate pentru Euronews. Specialistul a analizat imaginile suprinse în momentul atacului și susține că reacția agenților de pază a fost întârziată. 

Expertul în securitate Ervin Kis spune că agenții de pază ai premierului slovac au făcut greșeli grave. Acest lucru i-a permis atacatorului, un bărbat de 71 de ani, să se apropie de Robert Fico și să tragă mai multe focuri de armă. 

Ervin Kis, expert în securitate: ”Membrii gărzii de corp nu se aflau în apropiere, să spunem așa. Cel mai aproape de premier se afla un agent de pază care stătea însă la un metru distanță. Ceilalți sunt foarte departe. În stânga (premierului n.r.) nu stă nicio gardă de corp. Faptul că persoana protejată nu este complet înconjurată (de gărzi de corp n.r.) este o eroare fundamentală.”  â

Experți: Robert fico nu a fost păzit suficient de bine

Specialiștii cred că reacția agenților de pază a fost întârziată și, în consecință, toate gloanțele trase de atacator și-au atins ținta. Robert Fico are mai multe răni provocate prin împușcare, dar niciunul dintre bodyguarzii săi nu a fost rănit, a menționat Ervin Kis.  

Ervin Kis, expert în securitate: ”Două dintre gărzi s-au apropiat, dar era prea târziu. Premierul nu era „acoperit”. Astfel, nu era protejat. Dacă e să presupunem că atacul era comis de mai mulți oameni, atunci aceștia ar fi putut atinge și mai multe ținte.” 

Ervin Kis crede că agenții de pază erau nepregătiți. Asta chiar dacă însuși Robert Fico a declarat că nu exclude că ar putea fi victima unei tentative de asasinat. 

Ervin Kis, expert în securitate: Pe 24 aprilie, atacatorul a strigat tare la o demonstrație că s-a săturat de Fico. Așadar, dacă serviciile de informații înregistrează acest lucru, dacă serviciile de informații știu deja acest lucru, într-o mulțime de 30 de persoane, această persoană ar fi putut fi ușor identificată.” 

După atac, și fostul șef al poliției slovace a spus că securitatea a eșuat și că a fost haos în momentul atacului. Actualul ministru de Interne le-a spus însă jurnaliștilor că cei responsabili de securitatea premierului Robert Fico și-au făcut bine treaba.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE