Moscova va avea de înfruntat un nou pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene. În cel mai important efort de până acum de a pedepsi Rusia pentru invazia din Ucraina, UE a hotărât să interzică două treimi din importurile de petrol rusesc. Negocierile dintre statele membre au testat unitatea europeană.
În acest context, Rusia se îndreaptă către piețe mai accesibile din Asia, precum India sau China.
Analistul economic Chris Weafer explică în ce fel ar putea arăta viitorul economic al Rusiei.
”Până acum, Rusia a găsit piețe accesibile, dacă putem spune asta. India a fost dispusă să cumpere. China a fost cu siguranță dornică să cumpere mai mult petrol, deoarece ambele sunt state care primesc reduceri mari la prețurile pieței globale.
Rusiei îi va fi mai dificil să găsească mai mulți clienți pentru restul petrolului pe care Europa intenționează să îl reducă de acum și până la sfârșitul anului.
Cu siguranță acele piețe sunt mai puțin dispuse, iar Rusia probabil va trebui să ofere reduceri mai mari”, a spus expertul.
Analistul mai crede că Rusia va ajunge să caute alte piețe de desfacere.
”Momentan, situația financiară a Rusiei nu este prea dureroasă, deoarece prețurile globale sunt ridicate, sunt mult mai mari decât anul trecut. Chiar dacă Rusia oferă reduceri, înseamnă că, probabil, își vinde petrolul cam la același preț de anul trecut. Dar va deveni din ce în ce mai dificil pentru Rusia să își găsească clienți, pentru petrolul pe care acum va începe să îl piardă din Europa și probabil că va trebui să ofere reduceri mai mari”, a completat specialistul.
Expertul în economia Rusiei este sceptic în ceea ce privește o decizie europeană privind decizia de a interzice importurile de gaze naturale.
UE nu va putea bloca gazul ușor
"Mesajul foarte puternic și clar pe care îl va auzi Moscova este că va fi aproape imposibil pentru Uniunea Europeană să obțină un acord privind blocarea gazului, deoarece gazul nu va fi la fel de ușor de înlocuit din alte surse pentru Europa, așa cum va fi petrolul. Și, totuși, și decizia penru petrol a fost foarte dificilă. O decizie privind gazul va fi probabil imposibilă”, a conchis acesta.
Înainte de război, Europa importa din Rusia 40% din necesarul de gaze naturale și 25% din necesarul din petrol.