Locuitorii Transnistriei au însă păreri împărțite în ceea ce privește direcția în care trebuie să meargă țara. În timp ce unii cred că e necesar ca Republica Moldova să adere la spațiul comunitar, alții sunt de părere că țara trebuie să rămână alături de Rusia.
Jurnalistul Euronews Anatol Câșlaru a vorbit cu locuitorii regiunii transnistrene despre intenția autorităților de la Chișinău de a integra țara în spațiul Uniunii Europene. În timpul filmărilor la granița administrativă cu regiunea transnistreană, echipa Euronews a fost atent monitorizată de structurile de forță separatiste. Jurnaliștii postului nostru au fost chiar filmați.
Locuitorii regiunii transnistrene au păreri împărțite. Dacă unii susțin aderarea Republicii Moldova la spațiul comunitar, alții cred că locul țării este în Comunitatea Statelor Independente, alături de Rusia. De altfel, majoritatea populației din regiune este pro-rusă.
”Cum să vă spun, eu sunt pentru CSI, aș vrea să revină trecutul, să fie prietenie. CSI înseamnă mai multe țări, foste republici sovietice. Să fie împreună și să fie de lucru pentru toată lumea. Transnistria va merge în Rusia, asta e cel mai probabil. 100 de procente”, spune un cetățean.
”Ce pot să spun eu. Sigur că pledez pentru Uniunea Europeană”, precizează un altul.
”Nu pot răspunde pentru toată lumea. Eu pledez pentru Europa”, a mai spus un cetățean.
Transnistria, obstacol în parcurul european al Republicii Moldova
Analiștii politici de la Chișinău recunosc că regiunea separatistă transnistreană reprezintă un impediment major în procesul de integrare al Republicii Moldova. Afacerile din Transnistria beneficiază de regim comercial preferențial de comerț cu Uniunea Europeană, la fel ca și celelate regiuni ale Republica Moldova. Pe termen lung, acest lucru ar putea influența procesele politice din regiunea separatistă.
Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM: ”Actualmente, regimul de la Tiraspol reprezintă doar un impediment în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Pe de o parte, Uniunea Europeană nu s-a pronunțat și nici nu se poate pronunța încă referitor la posibilitatea integrării unei singure părți din Republica Moldova, cea aflată sub jurisdicția autorităților constituționale. Totodată, Uniunea Europeană, prin intermediul Acordului de Asociere, dar și a altor documente, a recunoscut integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu frontierele sale de la începutul anilor `90.”
Regiunea transnistreană are o populație de aproape 400 de mii de persoane, vorbitori de limba rusă. În regiune este dislocat un contingent al armatei ruse, iar Moscova practic dictează procesele politice din teritoriul necontrolat al Republicii Moldova.