Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce arată imaginile din satelit după lovitura Israelului asupra Iranului. Două baze militare secrete au fost lovite

Sâmbătă dimineață, 26 octombrie, Israelul a lovit Iranul, ca replică la cele aproape 200 de rachete lansate de iranieni la începutul lunii. Armata israeliană a precizat că atacurile au fost foarte precise și că au lovit obiective militare strategice.

Între timp, au apărut și imagini din satelit, în care se văd consecințele și care au fost publicate de AP.

Ce arată imaginile satelitare după lovitura Israelului asupra Iranului

Una dintre lovituri a deteriorat instalațiile de la o bază militară secretă, aflată la 40 de km sud-est de capitala Teheran, în Parchin, lângă barajul Mamalu, despre care Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că ea făcea parte, în trecut, din programul de dezvoltare nucleară.

Acolo, Iranul a efectuat în trecut teste cu explozibili puternici. Iranul insistă de mult timp că programul său nuclear este pașnic, deși AIEA și agențiile occidentale de informații spun contrariul. Imaginile satelitate par să arate că o structură de la acea bază este complet distrusă, iar altele deteriorate.

Altă lovitură a fost asupra unei baze legată de programul iranian de rachete balistice, în Khojir, acolo unde au fost afectate instalațiile folosite la combustibilul pentru rachete. Din satelit pot fi observate daune la baza militară Khojir, la 20 de km de capitala Teheran, despre care analiştii cred că ascunde și un sistem de tuneluri subterane şi diverse locuri pentru producţia de rachete.

În total, pagubele au fost în trei provincii: Ilam, Khuzestan și Teheran, după cum au și recunoscut oficialii iranieni.

Armata iraniană nu a recunoscut daunele de la Khojir sau Parchin, deși a spus că atacul a ucis patru soldați iranieni care lucrau în sistemele de apărare aeriană. Iranul nu a dat publicității imagini.

Atacul israelian asupra Iranului, analizat de specialiști

Ulterior, a fost făcută o analiză de către David Albright, fost inspector în cadrul ONU, la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, și de Decker Eveleth, cercetător asociat la un think tank din Washington.

Referitor la atacul din Parchin, Albright a identificat clădirea distrusă drept „Taleghan 2”, aflată pe versantul unui munte.

„Este posibil ca unele teste să fi inclus explozibili puternici care comprimă un nucleu de uraniu natural, simulând inițierea unui explozibil nuclear”, după cum arată un raport din 2018 al institutului.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a confirmat acest lucru pe X și a spus că „instalațiile nucleare ale Iranului nu au fost afectate”: „Inspectorii sunt în siguranță și își continuă munca vitală. Facem apel la prudență și reținere față de acțiunile care ar putea pune în pericol siguranța și securitatea materialelor nucleare și a altor materiale radioactive.”

Nu au existat nici lovituri israeliene asupra industriei petroliere a Iranului, nici asupra siturilor sale de îmbogățire a uraniului sau a centralei nucleare de la Bushehr.

Referitor la daunele din Khojir, de Decker Eveleth spune că pot fi observate pagube la instalațiile programului de rachete balistice iraniene. Asta include și clădiri în care Iranul produce combustibilul solid necesar pentru arsenalul său de rachete balistice.

Exact același lucru l-a transmis și Israelul, într-un comunicat emis imediat după atac. Armata IDF a spus că a vizat „instalațiile de producție de rachete folosite pentru a produce rachetele pe care Iranul le-a tras asupra statului Israel în ultimul an”.

Distrugerea unor astfel de site-uri ar putea perturba în mare măsură capacitatea Iranului de a produce noi rachete balistice pentru a-și completa arsenalul, după cele două atacuri asupra Israelului. Garda Revoluționară a Iranului, care supraveghează programul de rachete balistice al țării, nu a avut nicio reacție până acum.

Arsenalul general de rachete balistice al Iranului, care include rachete cu rază mai scurtă de acțiune și care nu pot ajunge în Israel, a fost estimat în 2022 la „peste 3.000” de către generalul Kenneth McKenzie, un fost comandant al Comandamentului Central al Armatei americane. De atunci, Iranul a tras sute de rachete.

Tot în urma atacurilor israeliene asupra Iranului se mai poate observa o lovitură asupra unei fabrici din orașul industrial Shamsabad, la sud de Teheran, lângă Aeroportul Internațional Imam Khomeini. Videoclipurile apărute în mediul online arătau acea clădire deteriorată. Acolo se construiau echipamente avansate utilizate în industria petrolului și gazelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE