Malta, singurul stat membru al Uniunii Europene care interzice complet avortul, ia in considerare relaxarea legii stricte și permiterea unei întreruperi de sarcină dacă sănătatea mamei este în pericol.
Medicii și femeile însărcinate riscă închisoarea
Insula mediteraneană interzice complet avortul, inclusiv în caz de viol sau incest. Populația sa, în majoritate covârșitoare romano-catolică, rămâne în mare parte împotriva acestei practici. Într-un sondaj recent, 61,8% dintre maltezi și-au exprimat opoziția față de avort.
În prezent, un medic este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de până la patru ani dacă întrerupe o sarcină pentru a salva viața mamei. Femeile care își întrerup sarcina din același motiv sunt, de asemenea, pasibile de patru ani de închisoare.
„Alegerea nu este dacă mama supraviețuiește sau copilul supraviețuiește. Alegerea aici este dacă mama și copilul mor amândoi sau dacă viața mamei este salvată. Nu credem că, după ce a trecut prin acest calvar, femeia ar trebui să se confrunte cu posibilitatea de a fi închisă”, a declarant ministrul Sănătății, Chris Fearne, potrivit Euronews.
Cazul unei turiste americane
Reforma propusă a fost stimulată de cazul unei turiste americane, Andrea Prudente, căreia i s-a refuzat în iunie cererea de întrerupere a unei sarcini neviabile după ce a început să sângereze abundent.
Prudente se afla atunci în 16 săptămâni de sarcină, iar starea ei se deteriorase până la punctul de a deveni potențial fatală. Cu toate acestea, medicii maltezi nu au putut efectua procedura atâta timp cât inima fătului încă bătea.
„A fost terifiant. Una dintre moașe mi-a spus că atunci când voi fi în pragul morții... atunci ar putea interveni cu o întrerupere de sarcină”, a declarat Prudente pentru BBC la începutul acestui an.
Prudente a fost în cele din urmă evacuată în Spania, unde a făcut avort.
În septembrie, Prudente a dat în judecată guvernul maltez, solicitând instanțelor să declare că legea care interzice avortul în orice circumstanțe este considerată o încălcare a drepturilor omului. Cazul nu a ajuns încă la proces.