Manifestațiile împotriva proiectului de lege, care a fost propus la jumătatea lunii iulie, au fost aproape zilnice în ultimele săptămâni, în timp ce legislația propusă își croiește drum prin sistemul judiciar, scrie euronews.com.
Mii de persoane s-au adunat la Istanbul pentru a protesta față de legislația propusă. Oamenii se tem că va duce la uciderea în masă a câinilor vagabonzi în întreaga țară.
Sursa foto: Profimedia
Proiectul de lege își propune să reglementeze milioanele de câini vagabonzi din țară și să facă străzile mai sigure, însă apărătorii drepturilor animalelor se tem că multe animale vor fi eutanasiate sau vor ajunge în adăposturi neglijate și supraaglomerate.
Proiectul a fost aprobat de o comisie parlamentară
O comisie parlamentară a aprobat proiectul la începutul acestei săptămâni, iar adunarea plenară este programată să dea un vot final în zilele următoare, deliberările începând duminică.
Guvernul estimează că aproximativ patru milioane de câini vagabonzi se plimbă pe străzile și în zonele rurale ale Turciei. Deși mulți sunt inofensivi, numeroase persoane, inclusiv copii, au fost atacate în Istanbul și în alte părți.
Ce presupune legea
Legislația propusă obligă municipalitățile să colecteze câinii vagabonzi și să îi adăpostească în adăposturi, unde vor fi sterilizați și castrați.
Câinii care suferă, sunt bolnavi în fază terminală, prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor sau sunt agresivi vor fi eutanasiați.
Municipalitățile ar fi obligate să construiască adăposturi pentru câini sau să îmbunătățească condițiile din cele existente până în 2028.
Legislația este o versiune atenuată a unei propuneri inițiale, care ar fi cerut ca maidanezii să fie adunați, duși în adăposturi și eutanasiați dacă nu sunt adoptați în termen de 30 de zile. Această propunere, care nu a fost înaintată parlamentului, a stârnit o revoltă publică, activiștii pentru drepturile animalelor susținând că ar duce la exterminarea în masă a câinilor neadoptați.
Dar activiștii pentru drepturile animalelor se tem că unele municipalități ar putea ucide câinii sub pretextul că sunt bolnavi, în loc să aloce resurse pentru adăpostirea lor.
Guvernul neagă că proiectul de lege ar duce la o exterminare pe scară largă, iar ministrul justiției a declarat că oricine ucide câini vagabonzi ”fără motiv” va fi pedepsit.