Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți militari americani se află în statele europene și ce ar însemna o retragere a trupelor SUA din Europa

O posibilă retragere a militarilor americani din Europa ar lăsa un gol de securitate care nu poate fi umplut rapid și în forțe echivalente. Țările europene, aflate în suferință pentru că sprijină fianciar și militar Ucraina, ar avea dificultăți în a aduce în locul militarilor americani un număr echivalent de forțe armate.

Câți militari americani se află în diverse țări

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Armata americană, bine dotată și cu militari bine pregătiți, e răspândită cam peste tot în lume. Sunt foarte mulți militari americani în Japonia, aproape 55.000, iar pe locul 2 e Germania, cu peste 35.000 - e celebra bază americană de la Ramstein, cea despre care se spunea că ar urma să fie desființată și bună parte din facilitățile de acolo să fie mutate la Mihail Kogălniceanu, în România. Rămâne de văzut dacă declarația lui JD Vance, cum că America nu este veșnică în Europa, va mai duce la dezvoltarea acestei baze.

Cât privește soldații americani, în Coreea de Sud sunt peste 24.000, în Italia sunt 12.375, în Regatul Unit, 10.000. Urmează Bahrain, cu 3.479, Spania, cu 3.292, aproape 1.700 în Turcia, 1.438 în Norvegia, 1.106 în Belgia, iar în alte state sunt în total 9.313. Aici, la alte state, intră și România, unde sunt prezenți, conform datelor oficiale, 139 de militari americani. O parte dintre ei se află la baza de la Deveselu, cea a scutului antirachetă.

Dacă acești soldați din Europa ar urma să plece, rămâne un foarte mare gol în Germania, Italia, Regatul Unit, Spania. Acestea sunt împărțirile pe Europa. Cei 35.000 din Germania, 12.300 în Italia, 10.000 în Marea Britanie, 3.200 în Spania, și așa mai departe, până la Polonia, cu 299 și România, cu 139.

Problema nu e că americanii își iau soldații din Europa, ci cu ce îi înlocuim. Americanii au venit cu propriul armament, cu propria logistică, sunt învățați cu câmpurile de luptă, se mișcă destul de rapid.

Armatele europene sunt în suferință, după cum a recunoscut chair ministrul Apărării din Germania, care a spus că 'suntem mai slab pregătiți decât atunci când a început războiul din Ucraina, pentru că ne-am consumat resursele pe sprijinirea Kievului'. Iar armata europeană rămâne abia acum să se formeze, dacă Uniunea Europeană va da dovadă de suficientă voință și dacă vor fi găsiți și banii necesari, estimat pe următorii trei ani la trei miliarde de euro."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE