Cetățenii UE nu se descurcă prea bine în ceea ce privește educația financiară. Aproape jumătate dintre ei nu înțeleg conceptele financiare de bază, inclusiv inflația.
O treime dintre europeni nu înțeleg cum funcționează inflația, potrivit unui sondaj realizat de Eurobarometru. Același sondaj a arătat că doar 18% dintre cetățenii UE au fost capabili să demonstreze un nivel ridicat de cultură financiară.
Potrivit sondajului, 65% dintre cetățenii UE știu că, în perioadele de inflație pozitivă, puterea de cumpărare a banilor lor scade, ceea ce înseamnă că pot cumpăra mai puțin decât puteau cumpăra înainte cu aceeași sumă de bani, potrivit Euronews Business.
Lipsa de cunoștințe despre inflație ar putea fi considerată ca fiind îngrijorătoare
În octombrie 2022, inflația anuală în UE a atins niveluri nemaiîntâlnite în ultimele patru decenii, ajungând la 11,5%. Deși creșterea costului vieții a fost cea mai presantă preocupare pentru 93% dintre europeni la acel moment, se pare că o treime dintre cetățenii UE nu știu cum le afectează inflația viața.
Sondajul Eurobarometru, realizat în martie-aprilie 2023, a inclus întrebări privind cunoștințele și comportamentul financiar pentru a măsura nivelul de educație financiară în țările UE.
Doar aproximativ un sfert dintre respondenții din UE (26 %) au răspuns corect la cel puțin patru din cinci întrebări privind cunoștințele financiare. Jumătate au răspuns corect la doar două sau trei întrebări, iar un alt sfert a găsit întrebările deosebit de dificile.
România în coada clasamentului în ceea ce privește cunoștințele financiare
Cele mai bune performanțe au fost înregistrate în Țările de Jos (43%), Danemarca (40%), Finlanda (40%) și Estonia (39%), unde aproximativ patru din zece respondenți au un nivel ridicat de cunoștințe financiare.
România și Portugalia au înregistrat cele mai slabe scoruri în ceea ce privește nivelul ridicat de cunoștințe financiare, cu 13% și, respectiv, 16%.
Dintre cele patru mari economii ale UE, doar Germania a înregistrat un scor mai mare decât media UE la acest indicator.
În timp ce scorurile Franței și Italiei au fost ușor sub media UE, această cifră a fost sensibil scăzută în Spania, cu 19%. În schimb, proporția celor cu un scor scăzut a fost cea mai mare în Cipru și România (ambele cu 30%), urmate de Grecia (29%) și Portugalia (28%).
Sondajul a arătat că 35% dintre respondenți nu au înțeles cum reduce inflația puterea lor de cumpărare.
Alfabetizarea variază în funcție de sex, educație și vârstă
Dacă se analizează rezultatele la nivel socio-demografic, proporția celor care au obținut un scor ridicat la capitolul cultură financiară generală este mai mare în rândul:
● bărbații (24 % față de 13 % dintre femei)
● respondenții cu vârsta de peste 39 de ani (20 %, față de 13 % dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 16 % dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani)
● respondenții cu un nivel de educație ridicat (26%, comparativ cu 16% dintre cei cu un nivel mediu și 12% pentru cei cu un nivel scăzut de educație).