Reprezentanţii cinematografiei ucrainene au cerut joi, la Festivalul de Film de la Cannes, excluderea totală a filmelor ruseşti de pe piaţa internaţională, inclusiv a celor ale regizorului rus aflat în exil Kirill Serebrennikov, a doua zi după deschiderea competiţiei de către acesta din urmă, informează AFP, citat de Agerpres.
"Chiar credem că tot ce este rusesc ar trebui să fie şters", a declarat pentru AFP producătorul ucrainean de film Andrew Fesiak, în timpul unei conferinţe despre "propaganda rusă", găzduită de pavilionul american la Marche du Film.
Cineaștii ruși nu mai pot ignora războiul
"Cineaştii ruşi nu pot pretinde că totul este bine şi că nu au nimic să-şi reproşeze", a afirmat el, "într-un moment în care cineaştii ucraineni sunt forţaţi să nu mai facă filme pentru că trebuie fie să fugă pentru a-şi salva viaţa, fie să ia armele în mâini".
În ceea ce priveşte prezenţa în competiţie a filmului ''Tchaikovsky's Wife'', el a declarat despre regizorul acestuia următoarele: "Serebrennikov nu este un adversar deloc (al Rusiei – n.red)", amintind că "toată cariera sa a fost finanţată din bani de la guvernul rus".
Rusia nu a fost primită la Cannes
Festivalul de Film de la Cannes a decis să nu găzduiască nicio reprezentaţie oficială a Rusiei sau ruşi care să apere poziţia Kremlinului cu privire la Ucraina. Însă, pe aceeaşi linie cu celelalte evenimente culturale majore mondiale, delegatul general al festivalului, Thierry Frémaux, a apărat luni în faţa jurnaliştilor ideea de a primi disidenţi ruşi: "sunt artişti ruşi, jurnalişti, care au părăsit Rusia. Kirill Serebrennikov este un om care a considerat că, dacă nu părăsea Rusia, devenea complice la acest război".
Serebrennikov locuieşte în prezent la Berlin. El a declarat pentru AFP la sfârşitul lunii aprilie că a părăsit Rusia natală pentru o chestiune de "conştiinţă".
Frémaux a precizat luni că ideea unui "boicot total" a fost solicitată "nu de autorităţile ucrainene, ci de ultraşi, oameni foarte radicali". El a recunoscut că aceasta "este o poziţie pe care o pot înţelege (...) pentru că aceştia sunt oameni care se află sub bombe".
Andrei Khalpakhchi, directorul Festivalului Internaţional de Film Molodist de la Kiev, a răspuns joi că, în opinia sa, nu există "ruşi buni" în acest moment. Pentru el, Kirill Serebrennikov "ar fi trebuit să ia singur decizia de a nu participa la Festivalul de la Cannes".
Cum a reacționat Serebrennikov
Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după premiera mondială a peliculei sale ''Tchaikovsky's Wife'' la Festivalul de Film de la Cannes.
''Nu războiului!'' a spus el în rusă, în timp ce primea aplauze la scenă deschisă după proiecţia peliculei ''Tchaikovsky's Wife'', o dramă cu acţiunea plasată în secolul al XIX-lea, singurul film al unui regizor rus prezent pe Croazetă.