Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câmpuri pârjolite, fermierii cer ajutorul statului. Pentru hrana animalelor, fermierii plătesc dublu față de anul trecut

Pământ uscat, câmpuri pârjolite și râuri secate. Aceasta este drama prin care trec mulți agricultori din țară.

Fără subvenții și ajutor din partea statului fermierii se văd nevoiți să renunțe la animale pentru că nu își mai permit să le hrănească, mai ales că prețul fânului s-a dublat față de anul trecut.

După 6 luni în care temperaturile ridicate au doborât record după record, Marian privește resemnat spre pășunile pârjolite.

Este cioban în județul Olt și are peste o mie de oi. În curând nu va mai avea cum să le întrețină.

”Nu e nici nutreț pentru iarnă, nu e nici mâncare pentru pășune. Deja trebuie ajutate. De acum încolo trebuie ajutate, dar dacă nu este nici pe câmp cu ce să ajutăm. Vrem, nu vrem suntem forțați să le vindem. Nu avem cu ce să le scoatem din iarnă.”, a declarat ciobanul.

Prețul mâncării pentru animale o să crească

Dacă până acum cheltuielile cu hrana animalelor nu erau atât de mari, fermierii se văd acum nevoiți să investească în fân.

”Dacă anul trecut luam cu 10 lei să zicem un balot de fân acum îl luăm cu 20 de lei. Până acum așa ceva aveam în august doar, dar acum suntem la începutul lunii iulie și uitați-vă cum arată islazul. Este uscat tot. Din păcate trebuie să le dăm fân uscat. Cumpătăm baloți să putem să salvăm aceste animale”, a mai spus acesta.

Vânzarea animalelor în următoarele luni pare singura soluție, spun fermierii.

”Vindem câteva ca să le ținem pe celelalte, iar din ce văd eu acum, nimeni nu zice nimic. Un program ceva de secetă. Uitați-vă ce se întâmplă. Am avut coduri roșii de caniculă. Nimeni nu zice nimic, da.”, a conchis el.

Umează câteva zile de foc, iar fermierii speră ca autoritățile să îi ajute cu subvenții sau programe de sprijin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE