Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Călătoria cu trenul, noul trend în 2023. Ce avantaje au turiștii care aleg această opțiune

Călătoriile cu trenul par a fi una dintre tendințele de top ale anului 2023. Având în vedere emisiile de la deplasările pe distanțe lungi cu trenul de 20 de ori mai mici decât zborul comercial mediu, bonusul de mediu al călătoriei cu trenul este uriaș.

Pe măsură ce prețurile ridicate la combustibil cresc costurile zborurilor, cererea pentru itinerarii fără zbor este în creștere - iar noile rute fac călătoriile cu trenul peste țară mai convenabile și mai accesibile.

Din Europa până în SUA , conectivitatea îmbunătățită și progresele de înaltă tehnologie duc la o nouă „epocă de aur” a călătoriilor cu trenul. Iată cum se va dezvolta tendința de revigorare a căilor ferate în anul următor.

Tendința de călătorie cu trenul din Europa este pe calea rapidă

Călătoriile cu trenul au crescut în toată Europa și Marea Britanie în acest an, în special în rândul vizitatorilor nord-americani.

„La începutul acestui an, am publicat date care arată că turiștii americani au luat trenul în număr record în această vară”, spune Mike Hyde, director de date la platforma de rezervări Trainline.

„Vânzările de bilete către vizitatorii din SUA au crescut cu 93% în Franța, comparativ cu pre-pandemie și cu 137% în Italia.”

El observă, de asemenea, că primele zece destinații din Marea Britanie pentru vizitatorii SUA includ orașe dincolo de Londra, cum ar fi Cambridge, Edinburgh , Oxford și York.

Deși itinerariile fără zbor sunt în creștere, excursiile cu trenul în mai multe țări pot fi dificil de planificat din punct de vedere al costurilor și logisticii. Toată lumea, de la operatorii feroviari la companiile de turism, încearcă să abordeze acest lucru.

Elveția va lansa în curând GoldenPass Express, prima linie care leagă părțile francofone și germane ale țării de la Montreux la Oberlandul Bernez. Pionierul călătoriilor de aventură Intrepid a făcut echipă cu compania britanică de călătorii Byway pentru a conecta călătorii la punctele de plecare ale turului cu trenul.

Tehnologia ajută călătoriile contemporane cu trenul să câștige avânt

La baza hype-ului în jurul căii ferate se află promisiunea inovațiilor tehnologice care ar putea transforma călătoriile cu viteză superioară în realitate. Startup-ul polonez Nevomo dezvoltă tehnologia MagRail care utilizează levitația magnetică pentru a funcționa la viteze de până la 550 km/h pe șinele de cale ferată existente.

Și mai incitantă este viziunea „hyperloop” a companiei: o încrucișare între un tren și un avion care va permite călătoria între Frankfurt și Berlin în 30 de minute cu până la 1.200 km/h. Se speră că primele trenuri ale lui Nevomo vor începe să circule între Cracovia și Gdansk în 2023, reducând timpul de călătorie de la șase ore la aproximativ 35 de minute.

Dar pentru ca tendința călătoriilor cu trenul de pasageri să aibă o prezență de durată în mainstream, accesibilitatea și caracterul practic sunt vitale. Rutele trebuie să fie atât accesibile, cât și confortabile, oferind pasagerilor opțiuni de a vizita atât orașele din apropiere, cât și țările învecinate.

În prezent, călătoriile internaționale se bazează în mare măsură pe comoditatea, disponibilitatea și îmbrățișarea pe scară largă a călătoriilor cu avionul. Companiile și turiștii din industria călătoriilor trebuie să fie în egală măsură de acord cu viitorul feroviar dacă urmează să evolueze de la o „alternativă” la un mijloc principal de călătorie în 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE