Proiectul de buget al Primăriei București a fost aprobat, în cele din urmă, după trei încercări eșuate.
Bugetul Primăriei Generale a Bucureștiului a fost aprobat
Amendamentul comun, propus de PNL și PSD, a fost integrat în proiect, iar ședința s-a încheiat cu 51 de voturi pentru, niciun vot împotrivă și nicio abținere.
La prima ședință, grupul PSD nu a participat, iar proiectul a obținut doar 18 voturi pentru. La a doua încercare, bugetul a fost respiuns din nou, cu 18 voturi pentru, șase abineri și patru împotrivă, iar la a treia ședință, au fost 19 voturi pentru, patru împotrivă și 7 abțineri.
Primarul actual, Nicușor Dan, a avertizat încă din luna februarie, că angajații în instituțiile subordonare Primăriei Generale riscau să nu-și primească salariile dacă blocajul se continua și avertiza că mai erau doar câteva zile la dispoziție.
Atunci, pentru a putea plăti salariile angajaților, Nicușor Dan a spus că a apelat la un artificiu economic: "Salariile lunare pe care noi le plătim la toate instituțiile subordonate sunt în jur de 70 de milioane de lei. Noi aveam în cont, în momentul ăla, 22 de milioane de lei.
La două-trei zile după ce am vorbit, prin înțelegeri pe care le-am avut cu firme care aveau să ne dea redevențe, fel de fel de sume mici la nivelul bugetului Capitalei, am reușit să ajungem la vreo 30 și ceva de milioane și din banii ăștia să plătim salariile, dar nu și taxele pe salarii. Deci este o improvizație pe care am făcut-o astfel încât oamenii să-și ia banii pe salarii."
Condiția pusă de PNL pentru a vota bugetul Primăriei Generale București
Nicușor Dan a spus că, dacă PSD se opunea din start, cei din PNL au pus o condiție pentru a vota bugetul: "pretenția grupului PNL este să punem niște bani, deja de pe acum, la subvențiile pentru termie și transport public, să punem niște bani pe care știm sigur că îi avem.
De exemplu banii pe care o să avem să-i prindem prin prelungirea fondurilor europene pe mandatul financiar următor. Și eu, și grupul USR-PMP spunem că e ilogic să blocăm niște bani în loc să-i ducem acum la reparații și investiții, pentru că putem să facem asta mai târziu, pentru că e vorba de subvențiile pe care le vom plăti în octombrie, noiembrie, decembrie. Acesta este blocajul".
Nicușor Dan participă și la alegerile din acest an pentru Primăria Generală a Bucureștiului, care vor avea loc pe 9 iunie, comasate cu cele europarlamentare.
Contracandidatul din partea alianței PSD-PNL este medicul Cătălin Cîrstoiu, iar a treia persoană care va intra în cursă este Cristian Popescu Piedone, actualul edil al sectorului 5.
Nicușor Dan spune că are deja planurile făcute dacă va câștiga un nou mandat de primar general. În actualul mandat, el spune că a înlocuit mai mulți kilometri de conducte decât precedentele două administrații la un loc, iar în noul mandat, el susține că va continua acest proces. Nicușor Dan a explicat că și-a început primul mandat fără să poată face investiții pentru că a trebuit ca primăria să plătească datoriile în primul an.
Statistic, în mandatul Gabrielei Firea, au fost înlocuiți în jur de 45 de kilometri de rețea, iar în mandatul lui Nicușor Dan, care i-a succedat, au fost înlocuiți peste 100 de kilometri.