Este alertă în București. Un bărbat de aproape 60 de ani este infectat cu virusul West Nile, pe care l-a luat după ce a fost înțepat de un țânțar infestat. Specialiștii au găsit țânțari cu acest virus în patru sectoare. Ei au pus capcane peste tot în Capitală pentru a prinde alte insecte de acest fel și a le testa. Medicii spun că nu există tratament pentru boala cauzată de acest virus.
Alertă în București: Bărbat infectat cu virusul West Nile
Bucureșteanul înțepat de un țânțar infectat cu West Nile este internat la Spitalul de Boli Infecțioase și este în stare stabilă acum. Specialiștii avertizează că boala poate fi mortală, mai ales pentru copii și vârstnici.
Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”: Infecția cu West Nile, în primele faze și la majoritatea oamenilor, se manifestă nespecific, putând să îmbrace aspectul oricărei viroze banale. De altfel, 99% dintre oameni fac această formă super ușoară care se manifestă cu febră, câteva zile, cu dureri de mușchi, dureri de cap. La persoanele în vârstă, și care eventual asociază și comorbidități, infecția cu West Nile poate să evolueze și către meningoencefalită, situație în care simptomele se modifică, febra este mult mai înaltă, durerea de cap este intensă și poate să apară inclusiv tulburarea de conștiență”.
După ce au analizat mai multe probe în laborator, cercetătorii de la Institutul Cantacuzino au descoperit țânțari purtători ai virusului West Nile în Sectoarele 1, 2, 3 și 4 din capitală.
Dr. Alexandru Vladimirescu, cercetator științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”: „Singurul caz uman de West Nile până acum, cel confirmat, ar proveni din Sectorul 5”.
Reporter: Urmează să mai colectați alte probe?
„Bineînțeles, noi asta facem tot sezonul, până toamna târziu. La noi, toamnele sunt prelungite, sunt cu episoade și de căldură, dar și de ploi abundente și atunci ăștia sunt factori pentru creșterea și dezvoltarea țânțarilor”.
Primăria Capitalei face 14 tratamente împotriva țânțarilor adulți și alte 14 tratamente de combatere a larvelor. Programele au fost început încă din mai și se vor încheia în octombrie. De obicei sunt aplicate seara.
Daniela Roxana Șunică, Director Executiv al Direcției Servicii Publice, Primăria Capitalei: În contextul sesizărilor pe care le-am primit de la Institutul Cantacuzino, acest institut are o serie de capcane, de unde sunt luate probe și sunt analizați țânțarii adulți. În cinci zone din Capitală au existat probe pozitive privind infestarea West Nile. Așadar, Compania Municipală de Eco Igienizare, care este compania ce aplică tratamentele la nivelul Municipiului București, a suplimentat numărul de tratamente. Practic, s-a dus în aceste zone și a reaplicat tratamentele de combatere a țânțarilor adulți”.
În perioada 2019 și 2023, în România au fost 232 de cazuri de West Nile, iar 27 de persoane și-au pierdut viața.
Institutul de Sănătate Publică ne recomandă să purtăm îmbrăcăminte cu mâneci și pantaloni lungi și să folosim insecticide și produse împotriva țânțarilor. Oamenii sunt sfătuiți să aibă plase de protecție la ferestre sau uși, să sece bălțile din gospodării și să îndepărteze recipientele cu apă stătută.