Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a primit un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție, cel mai important tribunal al ONU, care are sediul la Haga. Aurescu, care a fost și ministru al Afacerilor Externe, este primul român care ocupă o astfel de funcție.
El a primit 117 voturi de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite și alte 9 voturi de la Consiliul de Securitate al ONU.
Comunicat MAE: "Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea, la 9 noiembrie 2023, a prof. dr. Bogdan Aurescu în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție (CIJ).
Prof. dr. Bogdan Aurescu a obținut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât și în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispozițiilor care guvernează alegerea judecătorilor la CIJ.
Succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, promotoare a politicii externe bazate pe promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, cu respectarea strictă a dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.
Totodată, alegerea pentru prima dată în această funcție a unui cetățean român reflectă recunoașterea profesionalismului și a expertizei prof. dr. Bogdan Aurescu în domeniul dreptului internațional.
România a susținut în mod constant activitatea CIJ, atât prin implicarea în proceduri jurisdicționale și consultative, cât și prin promovarea unor inițiative menite să încurajeze statele să recurgă la jurisdicția CIJ în scopul soluționării diferendelor, precum Declarația privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție.
Ministerul Afacerilor Externe transmite diplomatului român Bogdan Aurescu mult succes în exercitarea mandatului de judecător la CIJ."
Bogdan Aurescu, ales judecător la Curtea Internațională de Justiție
Printre contracandidații săi s-a numărat și un rus, care a primit 77 de voturi și este pentru prima dată în istoria Curții Internaționale de Justiție când un rus nu este ales. Alături de Aurescu au mai fost aleși ca judecători au Curții Internaționale de Justiție Hilary Charlesworth (Australia), Sarah Hull Cleveland (SUA), Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexic) și Dire Tladi (Africa de Sud).
Mandatul unui judecător este de 9 ani și el poate fi reales pentru două mandate. Țările care l-au nominalizat pe Aurescu pentru acest post sunt Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia și Noua Zeelandă.
"Sunt onorat să fiu aleas astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie. Le mulțumesc statelor membre ale Națiunilor Unite pentru încrederea lor în mine și în școala românească de drept internațional", a postat Bogdan Aurescu pe rețelele de socializare.
- Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu era agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie.
Aurescu a fost felicitat și de Klaus Iohannis pe rețelele de socializare: "Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru puternic pentru ordinea internațională bazată pe reguli".
Bogdan Aurescu va avea, printre atribuții, soluționarea litigiilor statelor membre și avizele consultative în ceea ce privește întrebările primite de la organele autorizate.
- Curtea Internațională de Justiție a fost înființată de Carta ONU în 1945.