Administrația președintelui Donald Trump ar pune presiune pe autoritățile române să îi permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Bloomberg.
MAE spune că „nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat”
Ministerul Afacerilor Externe a făcut precizări după ce Bloomberg a publicat un articol în care a vorbit despre presiuni făcute de SUA pentru candidatura lui Călin Georgescu.
Într-un comunicat de presă citat de Agerpres, MAE transmite că „am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA, la Conferința de Securitate de la München și în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România”.
Bloomberg: „Oficialii români au fost dezorientați de insistența SUA cu privire la Georgescu”
În ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv asupra votului, avertizându-i să nu blocheze campania candidatului de extremă dreaptă, un susținător al lui Trump care a denunțat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile care au refuzat să fie identificate, notează publicația americană.
Reamintim că, săptămâna trecută, la Conferința de Securitate de la Munchen, vicepreședintele american JD Vance, a folosit un discurs pentru a critica decizia României din decembrie de a anula primul tur al alegerilor. Oficialul american a vorbit despre „suspiciuni șubrede” ale serviciilor de informații pentru anularea alegerilor.
În acest context, Bloomberg scrie că „oficialii români au fost prinși cu garda jos de atacul lui Vance la Conferința de Securitate de la Munchen de vineri, în care acesta a condamnat liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, și au fost dezorientați de insistența SUA cu privire la Georgescu, a declarat unul dintre oficiali.”
Publicația mericană mai scrie că la conferința de la München au avut loc schimburi de replici între ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, și trimișii lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris la începutul acestei luni.
Bloomberg mai scrie că „guvernul de la București s-a străduit să deschidă un canal susținut de comunicare cu administrația Trump, cu ajutorul căruia ar putea atenua îngrijorările legate de buletinul de vot. Casa Albă a trimis o cerere de comentarii Departamentului de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze în mod oficial.”
Cristian Pîrvulescu: „Orice presiune asupra CCR e o intervenție directă asupra modului în care funcționează democrația”
În direct la Euronews România despre articolul publicat de Bloomberg, politologul Cristian Pîrvulescu consideră că orice presiune asupra Curții Constituționale a României (CCR) în cazul Georgescu reprezintă o intervenție directă în funcționarea democrației.
„Ar fi un amestec în treburile interne ale unui alt stat, dar deja declarația lui J.D. Vance mergea în același sens. Vance în încercarea sa de a demonstra că în Uniunea Europeană există o perspectivă mai degrabă totalitară decât democratică a folosit exemplul României în care a adus în discuție lucruri care erau parțial adevărate pentru că acuzând probele nu tocmai convingătoare ale unui serviciu secret n-a luat în considerare cea mai importantă probă nesecretă și anume domnul Georgescu nu a cheltuit niciun ban pe o campanie care a fost apreciată la 50 de milioane de euro.
Eu nu cred că dacă un candidat din SUA ar face așa ceva cineva ar considera că este normal. Dacă cineva s-a dopat și a participat la o competiție sportivă și a fost prins nu doar că nu mai participă la competiția respectivă, dar nici la celelalte competiții viitoare. Domnul Georgescu nu mai trebuie să participe la viitoarele competiții, iar CCR are mandatul să facă acest lucru. Orice presiune asupra CCR în acest moment este o intervenție directă asupra modului în care funcționează democrația.”, a declarat Cristian Pîrvulescu.