Traderii de pe piața internațională a gazelor naturale sunt încrezători că Europa nu se va confrunta cu dificultăţi de aprovizionare în această iarnă, informează Bloomberg. În pofida volatilităţii prețurilor la gaz natural, care încă domină piaţa, Europa este bine aprovizionată pentru actualul sezon.
Cotaţiile la gaze naturale se tranzacţionează sub 30 euro
Cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în februarie şi martie se tranzacţionează acum cu aproape un euro mai puţin decât cele pentru livrare în lunile iunie şi iulie. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionează acum sub 30 euro pentru un Megawatt-oră, aproape de cel mai redus nivel din vara anului trecut.
În pofida volatilităţii prețurilor la gaz natural, care încă domină piaţa, Europa este bine aprovizionată pentru actualul sezon.
Energia regenerabilă a ajutat la menţinerea unui preţ rezonabil al gazelor
Cererea pentru gaze în Europa rămâne destul de redusă, în contextul redresării lente a economiei. Regiunea încă beneficiază de stocurile record de anul trecut. Producţia de energie regenerabilă peste medie şi iarna destul de blândă au ajutat la menţinerea preţului gazelor. Temperaturi peste medie ar urma să se înregistreze şi în februarie, ceea ce va reduce cererea de combustibil pentru încălzirea locuinţelor.
Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor după trecerea iernii și reînnoirea lor pentru următoarea iarnă.
Viitoarea provocare a Europei o va reprezenta refacerea stocurilor după trecerea iernii și reînnoirea lor pentru următoarea iarnă. Din această cauză analiștii spun că preţul gazelor naturale în Europa s-ar putea să fie mai mare pe perioada verii.
Dacă și în 2024 europenii se vom confrunta din nou cu o vară extrem de călduroase, prețurile ar putea creşte din cauza cererii mari pentru folosirea energiei la aparatele de aer condiţionat. Deja 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată.