Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden a evitat să stea de vorbă cu jurnaliștii la prima sa apariţie la Casa Albă după dezbaterea cu Trump

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, nu a acceptat luni întrebări din partea presei în prima sa apariţie în faţa mass-media la Casa Albă după dezbaterea din 27 iunie împotriva posibilului său rival la alegerile prezidenţiale din noiembrie, fostul preşedinte republican Donald Trump (2017-2021), informează EFE.

Declaraţiile sale, care au durat aproximativ cinci minute, s-au concentrat pe decizia de luni a Curţii Supreme care i-a acordat lui Trump imunitate parţială pentru eforturile sale în calitate de preşedinte de a inversa rezultatul alegerilor din 2020, care au dus la atacul asupra Capitoliului.

Biden a apreciat că această hotărâre creează un "precedent periculos", deoarece statuează că orice preşedinte "se poate simţi liber să ignore legea" fără a se confrunta cu consecinţe şi a considerat că, acum, îi revine poporului american "să judece" comportamentul lui Trump, o aluzie la alegerile din noiembrie.

Biden nu a stat de vorbă cu jurnaliștii

La finalul apariţiei sale, preşedintele a părăsit podiumul şi a ieşit din sală în timp ce jurnaliştii strigau în urma lui întrebări despre dezbatere şi despre criticile unor democraţi, care îi cer să renunţe la campania sa de realegere.

La Casa Albă, jurnaliştii obişnuiesc frecvent să-şi strige întrebările preşedintelui pentru a obţine răspunsuri, chiar dacă sunt scurte, deoarece un simplu "da" sau "nu" poate ajunge subiect de ştire, explică Asociaţia Corespondenţilor de la Casa Albă (WHCA) pe site-ul său web.

Apariţia de luni seară a lui Biden nu a fost pe agenda oficială pe care Casa Albă a trimis-o reporterilor duminică seara, ci a fost adăugată luni după-amiază târziu, menţionându-se că preşedintele va face declaraţii care urmau să se concentreze pe "decizia Curţii Supreme privind imunitatea", potrivit notificării difuzate.

A fost prima dată când Biden s-a văzut cu jurnaliştii acreditaţi la Casa Albă după dezbaterea pe care a avut-o cu Trump, în care a proiectat o imagine de om bătrân, cu o voce răguşită şi cu dificultăţi în a încheia unele dintre propoziţii.

Cu ocazia altor astfel de întâlniri de la Casa Albă, Biden a răspuns uneori reporterilor, dar în alte ocazii, cum a fost cazul luni, a părăsit sala ignorând întrebările.

Biden nu dă semne că ar dori să se retragă

Până acum, Biden nu a dat niciun semn că doreşte să se retragă din cursa pentru Casa Albă şi personalităţi influente din Partidul Democrat au strâns rândurile în jurul său.

Printre aceştia se numără fostul preşedinte Barack Obama (2009-2017) şi fostul secretar de stat şi fostul candidat democrat la preşedinţie Hillary Clinton, care au minimalizat prestaţia slabă a lui Biden, punând-o pe seama unei nopţi proaste şi cerând să fie comparată cu alternativa: Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE