Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Batalionul Azov a fost reconstituit şi este deja activ în Ucraina. Unde operează

Comandantul Gărzii Naționale din Ucraina, Nikolai Urşalovici, susține că batalionul Azov a fost reconstruit, iar acum este deja activ. El operează în zona Donețk, potrivit L'Independant.

"Legendarul batalion Azov a fost reconstituit și şi-a început misiunile de luptă în zona de pădure din Serebrianka, în Doneţk. Ei îşi apără minunat pozițiile şi provoacă pierderi semnificative inamicului, atât în ceea ce privește personalul, cât şi echipamentul", a precizat colonelul Nikolai Urșalovici.

Anunțul său vine ca o confirmare a bloggerilor militari, care au dezvăluit, chiar din decembrie 2022, că batalionul Azov este în curs de reconstruire.

Batalionul Azov a dat lupte eroice la oțelăria Azovstal

Mai bine de două luni au rezistat cei din Balationul Azov în fața asaltului rușilor, de la începutul războiului. Combatanții au luptat eroic în oțelăria Azovstal, din Mariupol și s-au predat, în cele din urmă, la jumătatea lunii mai, după ce președintele Zelenski le-a ordonat să o facă.

Ei au fost luați prizonieri de către ruși, iar în septembrie, cinci dintre ei, inclusiv comandantul Denis Prokopenko, au fost trimiși în Turcia, în urma negocierilor dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Aceștia ar fi trebuit să rămână acolo până la finele războiului, conform înțelegerii, însă pe 9 iulie, turcii le-au permis să se întoarcă acasă, ceea ce a provocat furia Rusiei. Ba mai mult, ei au revenit în Ucraina în același avion cu președintele Volodimir Zelenski.

În total, pe 29 iunie au fost eliberați 144 de luptători, dintre care 95 foști apărători ai oțelăriei Azovstal și 43 de luptători din batalionul Azov.  A fost cel mai mare schimb de prizonieri dintre Ucraina și Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE