Două persoane au fost ucise într-o încăierare între două familii, sâmbătă seară, pe o stradă din Urziceni.
Mai mulți răniți au ajuns la spital, în urma conflictului în care s-au folosit inclusiv arme de foc. Polițiștii au organizat filtre în mai multe județe pentru a-i prinde pe vinovați. Astfel de violențe sunt greu de prevenit din cauza numărului mic de polițiști, spun sindicaliștii.
Percheziții în patru județe în urma conflictului de la Urziceni
Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează, luni, 15 percheziții domiciliare în patru județe în urma conflictului care a avut loc la Urziceni, județul Ialomița, și care s-a soldat cu doi morți și mai mulți răniți.
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General al Poliției Române, descinderile au loc în județul Ilfov (9), în Prahova (3), în Buzău (2) și o percheziție are loc în Argeș.
Polițiștii au organizat filtre în patru județe din țară, Ialomița, Prahova, Ilfov și Buzău, după răfuiala dintre clanuri din Urziceni, în timpul cărora s-au tras focuri de armă.
Cazul este anchetat, iar cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
Poliția caută vinovații
Peste 25 de persoane au luat parte la încăierarea dintre două grupuri. Mai multe persoane au fost duse la audieri. Polițiștii îi caută pe cei care i-au împușcat mortal pe cei doi tineri.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: „Au fost identificate persoanele implicate în eveniment. Sunt cautate pentru a fi audiate in cazul dosarului penal. După incident, mai mulți polițiști au fost chemați de acasă pentru a menține ordinea la spitalele unde au fost duși răniții și pentru a-i găsi pe cei care au luat parte la violențe.”
Gheorghi Jardan, manager spital Urziceni: „Au ajuns două victime în stop cardiorespirator prin plăgi împușcate cu alice. Victimele au avut 21 si 29 de ani. S-au facut manevre 45 de minute, dar din pacate au decedat.”
Prea puțini polițiști
Localnicii din Urziceni spun că nu se mai simt în siguranță, și speră să fie luate măsuri.
„Seara dacă ies la plimbare mi-e teamă. Eu aici în față am fost acostată, mi-a tras geanta și a zis că îmi ia cerceii. Am anunțat autoritățile și în zadar. Eu vreau ca poliția să își facă datoria.”
Sunt prea puțini polițiști pentru a interveni sau a preveni astfel de incidente violente, atrag atenția sindicaliștii din poliție.
Cosmin Andreica, președinte sindicat Europol: „În Urziceni a fost o singură patrula de ordine publică, adică doi polițiști care au trebuit sa aplaneze un conflict la care au participat zeci de persoane, și cu arme albe, letale – ceea ce nu se putea să se întâmple. Organigramele instituțiilor sunt subdimensionate și depășite de fenomenul infracțional pe care îl avem. De la 1 ianuarie cei de la MAI și Guvern au considerat ca polițiștii nu mai trebuie plătiți în weekend și în zilele libere legale.”
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: „Erau patru patrule în serviciu, nu doar una, cum s-a mentionat în spațiul public, în Urziceni. Aveau menirea de a face patrulare, prevenire în zonă. Având în vedere ca erau în serviciu, apelul a fost preluat la 17:00 și la 17:03, în 3-4 minute, au ajuns echipajele la fața locului.”
Vasile Zelca, președintele SNPPC: „Dacă la un oraș două patrule sunt suficiente, la alt oraș patru nu sunt suficiente. Ai altă situație operativă, alte cutume.”