Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bâlbâieli pentru documentele care pot fi folosite la alegerile din 2024. Ordonanța care reglementează alegerile a pus autoritățile în dificultate

Cartea de identitate este singurul document cu care puteți vota la alegerile locale și europarlamentare dacă locuiți în țară. Pașaportul poate fi folosit în țară numai de cetățeni români care au domiciliul în străinătate.

Pare logic și simplu, dar pentru a ajunge la aceste concluzii, trebuie să aveți răbdare să citiți zeci de legi, ordonanțe și hotărâri. Dacă v-ați uita strict la ordonanța de guvern care reglementează alegerile, ați putea înțelege că vă puteți folosi pașaportul la vot, indiferent de situație.

  • Primele rezultate ale alegerilor locale și europarlamentare se văd pe euronews.ro și la Euronews România. Duminică, vă prezentăm cel mai important exit poll, desfășurat chiar în ziua scrutinului. La ora 22.00, vă arătăm datele sondajului care va fi realizat de Curs și Avangarde, iar dumneavoastră veți afla ce au decis românii.

BEC a dat concluzia finală pe 28 mai

Abia în 28 mai a apărut pe site-ul Biroului Electoral Central o hotărâre care spune clar: La alegerile administrației publice locale și alegerile europarlamentare, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate, care își exercită dreptul de vot în țară.

Înseamnă că, dacă locuiți în România și votați tot în România, o puteți face doar folosind cartea de identitate.

Până acum, însă, dacă vă uitați strict în ordonanța de urgență a Guvernului care reglementează alegerile din 9 iunie, vedeați o înșiruire de documente care v-ar permite să vă exercitați dreptul constituțional de a vota. Printre ele, și pașaportul simplu. Ordonanța comasării, dată în martie, nu specifică exact în ce condiții se poate folosi. Așa că am transmis o solicitare Ministerului de Interne.

Am întrebat dacă în țară se poate vota cu pașaportul. Răspunsul oficial ne-a indicat articolele referitoare la acest subiect din Legea pentru alegerea membrilor Parlamentului European, din Ordonanța de Urgență din primăvară, dar și dintr-o hotârâre a AEP.

Legea spune, într-adevăr, că doar în străinătate se poate vota cu pașaportul. Ordonanța, însă, nu face distincții. Iar hotărârea indicată nu spune absolut nimic despre documentele de identitate. Așa că am pus o întrebare și Autorității Electorale Permanente.

”Cu pașaportul simplu nu pot vota deoarece probabil legiuitorul a vrut să evite pașaportul simplu în același timp se află la cetățean ca și cartea de identitate și atunci el trebuie să aleagă și este cel mai simplu ca în țară să voteze cu cartea de identitate sau un document echivalent fără pașaportul simplu, pașaportul turistic.”, a declarat Toni Greblă.

Ordonanța de Urgență spune că se poate vota cu pașaportul. Autoritatea Electorală Permanentă că nu. Dar parlamentarii specializați în domeniul justiției spun că nu e nicio confuzie. Asta pentru că în ecuație mai trebuia intodusă o instituție: Biroul Electoral Central.

”Nu este o contradicție între AEP și ministerul de Interne de exemplu. Și avem hotărârile date în ultimul rând de către Biroul Electoral Central prin care clarifică modul de aplicare a dispozițiilor legale cu privire la uzitarea pașaportului.

Dacă ești cetățean român cu domiciliul în străinătate și vii și votezi în România poți să o faci chiar și la alegerile locale cu pașaportul. Dacă ești cetățean cu domiciliul în România și reședința în România respectiv atunci poți vota doar cu buletinul. Este foarte simplu”, a declarat Cristian Augustin Țâgârlaș Niculescu, președintele Comisiei Juridice din Senat.

Iar când vine vorba de hotărâri ale AEP și BEC, lista este uriașă. Analiștii se tem că va fi dificil chiar și pentru membrii secțiilor de votare, nu doar pentru cetățeni.

La alegerile din 9 iunie, puteți vota oriunde în țară pentru europarlamentare și doar în localitatea unde aveți domiciliul ori reședinta stabilită oficial la scrutinul local.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE