Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul ASF după ce a cerut falimentul Euroins. ”Nu putem tolera asemenea situații pentru că piața va fi contaminată”

Valentin Ionescu, director al Direcției Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, a explicat, vineri, în direct la Euronews România, că societatea Euroins a fost vizată de procedură de ”supraveghere intensivă” și amendată, însă ”acționarii nu au înțeles să se corecteze”. De asemenea, ASF a fost nevoită să retragă autorizația de funcționare a Euroins și să ceară falimentul societății întrucât tolerarea unor abateri ar însemna că ”piața va fi contaminată”.

În interviul acordat Euronews România, Valentin Ionescu a afirmat că ASF a verificat ”atent” în ultimele luni compania Euronins și a constat lipsa a peste două miliarde de lei, capital pentru ca societatea să fie solvabilă.

”Tot timpul am verificat atent această societate. Această ultimă parte a durat șase luni. În consecință, având în vedere rezultatele, ASF a propus retragerea autorizației și constatarea stării de insolvență.

Nu putem tolera asemenea situații în piață pentru că piața va fi contaminată. Așa cum City a avut anumite practici.

În cazul City și Euroins, am făcut toate demersurile posibile ca aceste companii să rămână în piață, dar acționarii respectivelor companii nu au înțeles să se corecteze.

Rolul autorității este să nu tolereze aceste abateri, pentru că poate contamina toată piața”, a declarat Valentin Ionescu, în direct la Euronews România.

Oficialul ASF a explicat că autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei.

”Amenzile au fost graduale, au avut amenzi istorice. Am avut întâlniri foarte multe cu ei cu managementul, cu acționarii societății ca să înțeleagă că trebuie să se corecteze. Societatea (Euroins) a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de asigurare.

Noi am controlat foarte intens această societate. După ieșirea City din piață, era singura societate care a mai rămas în categoria patru de supraveghere intensivă. Celelalte societăți sunt în categoriile trei, doi sau unu - supraveghere standard.

Datorită riscurilor și problemelor pe care această companie le-a avut în ultimii ani, era încadrată în categoria maximă - patru, de supraveghere intensivă”, a mai precizat directorul din cadrul ASF:

Oficial ASF: ”Sunt foarte puțini asiguratori care vând RCA cu adevărat”

De asemenea, Valentin Ionescu a ținut să precizeze că există o „concurență slabă” pe piața asigurărilor din România.

”Sunt foarte puțini asiguratori care vând RCA cu adevărat. În acest moment sunt șapte autorizați și supravegheați de ASF și doi care sunt pe pașaport european - o companie din Franța și o companie din Cipru care a intrat la sfârșitul anului trecut.

Din cei șapte autorizați de noi, patru sau cinci au efectiv o cotă de piață.

Este o concurență slabă pe piață. Pentru a avea un tarif atractiv al polițelor, este nevoie de o mutualizare și o diversificare cât mai mare.

Dacă am avea un număr de 15-20 de companii de asigurări care să aibă un 5-10% cotă de piață, e foarte important ca în portofoliu să nu predomine RCA. În precedentele falimente aceasta a fost cauza”, a mai explicat el.

De asemenea, directorul din cadrul ASF a mai precizat că în urmă cu cinci ani pe piața asigurărilor din România erau „10 companii care făceau RCA”.

”Era City, Euroins și o companie după ieșirea City și-a cerut retragerea autorizației - Uniqa. Din păcate, o companie mare din Europa.

Probabil că anul acesta o să mai avem una sau două companii pentru că avem în proces de autorizare. Și încă o discuție cu o altă companie care ar trebui să intre. Sperăm să se întâmple în a doua parte a anului”, a mai precizat Ionescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE