Aproape un milion de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, în căutare de apă și hrană în Somalia, țară care, potrivit ONU, este afectată de o secetă cu efecte catastrofale.
După o perioadă de doi ani de secetă, somalezii lasă totul în urmă, în încercarea de cultiva hrană în alte zone ale țării. Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite avertizează despre o iminentă foamete în acest stat african.
Karl Schembri, reprezentant al NRC în Kampala, a vorbit la Euronews despre efectele secetei din Somalia.
”Este într-adevăr înfiorător. (...) Am întâlnit familii care au fost nevoite să fugă și să abandoneze totul, casele, fermele.
Au rămas fără apă. Nu există absolut deloc apă, zone complet uscate din care au fost nevoiți să fugă. Mulți dintre ei sunt fermieri. Terenuri sunt uscate. Oamenii merg pe jos peste 200 de kilometri pentru a ajunge într-un loc mai sigur cu copiii lor.
Unii dintre ei care au măgari încearcă să-și ajute semenii să care câte ceva din case, dar ajung fără pe măsură ce ajung în așezările de strămutare, unde încearcă să se adăpostească.
Aceștia sunt cei care reușesc să supraviețuiască. Sunt cei care sunt capabili să parcurgă aceste distanțe, nu mai vorbim de cei rămași în urmă.
Mi s-a spus că pentru unii oameni care au fost lăsați în urmă este doar o chestiune de timp până când vor muri, dacă nu ajunge ajutorul la ei, ceea ce este extrem de greu, deoarece suntem extrem de săraci acum”, a declarat Karl Schembri, pentru Euronews.
Peste 755.000 de oameni au fost strămutați în Somalia, în acest an, din cauza secetei severe. În total, aproape un milion de persoane afectate din ianuarie 2021, de când a început seceta în Somalia, arată datele făcute publice de Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC).
”Această cifră de un milion de persoane reprezintă un semnal de alarmă pentru Somali”, a declarat Mohamed Abdi, director al NRC din Somalia, conform UNHCR.
”Foametea afectează acum întreaga țară. Vedem din ce în ce mai multe familii forțate să lase totul în urmă pentru că în satele lor nu mai există deloc apă sau alimente. Acordarea de ajutoare financiare trebuie să fie accelerată de urgență înainte de a fi prea târziu”, a mai spus el.