Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile nu mai fac față: tot mai mulți britanici, jefuiți de smartphone-uri în plină zi, pe stradă

Marea Britanie se confruntă cu o explozie a cazurilor de furt de telefoane pe stradă. Zilnic, 200 de oameni rămân fără aparate mobile sau genți din cauza hoților. Poliția a anunțat o adevărată vânătoare a tâlharilor. A apelat chiar și la ajutorul companiilor de tehnologie pentru a-i identifica pe cei care atacă oamenii în stradă.

Guvernul din Marea Britanie promite să combată furtul de telefoane mobile. Creștere de 150% a cazurilor, în ultimul an

Doar într-o singură dimineață, un hoț a reușit să fure 24 de telefoane mobile, înainte ca să fie prins de polițiști, într-o localitatea din Marea Britanie. În total, în perioada aprilie 2023-martie 2024, 78.000 de oameni au fost jefuiți în stradă. Numărul victimelor este cu peste 150 la sută mai mare, comparativ cu anul precedent.

Nez este una dintre victime.

Nez, victimă a hoților: Mergeam pe strada principală spre stația de autobuz și abia la un moment dat mi-am dat seama. Nu am simțit nimic, mi-am dat seama doar că muzica se oprise. M-am gândit imediat la cel mai rău lucru și anume că telefonul mi-a fost furat.

Poliția pune creșterea accelerată a furturilor stradale pe seama cererii tot mai mari de smartphone-uri la mână a doua atât în Regatul Unit, cât și în alte țări. În aceste condiții, Ministerul de Interne a elaborat un plan pentru a reducere nivelul infracționalității în stradă.

Totodată, poliția îi îndeamnă pe oameni să activeze funcția „Găsește-mi dispozitivul”. În acest fel, oamenii pot să-și blocheze telefonul dacă le este furat.

Ben Wood, analist-șef CCS Insight: În prezent, asistăm la provocări uriașe pe piață, deoarece telefoanele mobile devin dispozitive second hand tot mai valoroase. În special, pentru produse precum iPhone sau cele mai recente telefoane Samsung, există o piață dinamică la mâna a doua, fiindcă aceste telefoane costă foarte mulți bani atunci când sunt noi. Prin urmare, acestea au o valoare reziduală bună.

Ministerul britanic de Interne convoacă firmele de tehnologie şi producătorii la un summit

Potrivit planului de combatere a furturilor, Operaţiunea Opal - unitatea de informații a poliției naționale - va aduna date despre hoții de telefoane, dar și despre piețele unde dispozitivele sunt vândute la mâna a doua.

De asemenea, companiile de tehnologie sunt invitate să se alăture. Ministerul britanic de Interne a spus ca va convoca firmele de tehnologie şi producătorii la un summit care ar putea examina „noile inovaţii ce ar putea combate piaţa ilegală”, cu referire cel mai probabil la funcţiile antifurt ale smartphone-urilor pe care unele firme s-au lansat deja.

Numai 0,8% dintre cazuri de „furt de la persoane” s-au soldat cu dosare penale, iar 81,9% din anchetele poliţiei au fost închise fără găsirea vreunui suspect.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE