Autoritățile sârbe au expus duminică multe dintre cele aproximativ 13.500 de arme despre care spun că au fost predate de la împușcăturile în masă din această lună, inclusiv grenade de mână, arme automate și lansatoare de rachete antitanc.
Autoritățile au declarat o perioadă de amnistie de o lună pentru ca cetățenii să predea armele neînregistrate sau să se confrunte cu pedepse cu închisoarea, ca parte a unei măsuri de reprimare a armelor de foc ca urmare a celor două împușcături în masă din această lună, soldate cu 17 morți, mulți dintre ei copii.
Împușcături în masă în luna mai
Președintele populist Aleksandar Vučić a însoțit duminică oficiali de rang înalt ai poliției la expoziția de arme din apropierea orașului Smederevo, la aproximativ 50 de kilometri sud de Belgrad.
Potrivit lui Vučić, aproximativ jumătate din armele colectate erau deținute ilegale, în timp ce cealaltă jumătate erau arme înregistrate, pe care cetățenii le-au predat totuși. El a adăugat că armele vor merge la fabricile de armament și muniții din Serbia pentru o potențială utilizare de către forțele armate.
"După 8 iunie, statul va răspunde cu măsuri represive și pedepsele vor fi foarte severe", a spus el despre perioada de după amnistie. "Pentru ce are cineva nevoie de o armă automată? Sau de toate aceste arme?"
Se estimează că Serbia se află printre primele țări din Europa în ceea ce privește numărul de arme pe cap de locuitor. Multe dintre ele sunt rămase de la războaiele din anii 1990 și sunt deținute ilegal. Alte măsuri anti-arme vor include controale mai stricte ale proprietarilor de arme și ale poligoanelor de tir.
Autoritățile au inițiat măsurile de reprimare a armelor de foc după ce, la 3 mai, un băiat de 13 ani a luat arma tatălui său și a deschis focul asupra colegilor săi într-o școală primară din centrul Belgradului. O zi mai târziu, un tânăr de 20 de ani a folosit o armă automată pentru a trage la întâmplare într-o zonă rurală la sud de Belgrad.
Cele două împușcături în masă s-au soldat cu 17 morți și 21 de răniți, uimind națiunea și declanșând apeluri la schimbare într-o țară care a trecut prin decenii de tulburări și crize.
Sursa foto: Profimedia
Reprimare și represalii
Zeci de mii de oameni s-au adunat în două marșuri de protest la Belgrad de la împușcături, cerând demisia miniștrilor guvernului și interzicerea posturilor de televiziune care promovează conținuturi violente și găzduiesc criminali de război și figuri ale crimei.
Duminică, Vučić a respins apelurile opoziției de demisie a ministrului de Interne Bratislav Gašić, care a fost prezent și el la expoziția de arme de duminică. Însă președintele a sugerat că guvernul ar putea demisiona și că va anunța alegeri anticipate la un miting pe care l-a planificat pentru 26 mai la Belgrad.
"Nu avem nicio intenție de a-l înlocui pe Gašić, care face o treabă excelentă", a declarat Vučić. "Cu ce a greșit poliția?"
Politicienii din opoziție au acuzat autoritățile populiste ale lui Vučić că alimentează violența și discursul de ură împotriva criticilor, că răspândesc propagandă în mass-media mainstream și că impun un regim autocratic în toate instituțiile, ceea ce, potrivit acestora, alimentează diviziunile din societate.
Vineri, protestatarii din Belgrad au blocat un pod și o autostradă cheie din capitală pentru a-și susține revendicările. Proteste au avut loc și în alte orașe și localități din Serbia, într-o revărsare de durere și furie față de împușcături și față de autoritățile populiste.
Vučić a descris blocarea podului drept hărțuire, iar el și alți oficiali și mass-media aflați sub controlul său au încercat să minimalizeze amploarea protestului.