Statele Unite ale Americii au anunțat încheierea acordului în baza căruia Australia va cumpăra submarine nucleare, cu scopul de a-și moderniza flota. Este vorba despre submarine concepute după un design britanic, cu tehnologie americană. Decizia vine în contextul consolidării poziției militare a Chinei, tensiunile din zona Asia-Pacific ajungând la un nivel fără precedent după al Doilea Război Mondial. Beijngul a transmis că este profund îngrijorat de semnarea contractului care amenință stabilitatea regională.
Americanii oferă altor state tehnologia lor în domeniul nuclear
Contractul privind construirea și achiziționarea submarinelor nucleare de luptă este estimat la 245 de miliarde de dolari, pentru următorii 30 de ani, și ar urma să creeze 20.000 de locuri de muncă.
Anunțul privind încheierea înțelegerii a fost făcut de președintele american Joe Biden, după discuții cu premierii Australiei și Marii Britanii, la San Diego. Biden a subliniat însă că este vorba despre submarine cu propulsie nucleară, nu dotate cu arme nucleare.
”Astăzi, anunțăm pașii pentru realizarea primului nostru proiect în cadrul AUKUS, care vizează dezvoltarea capacității de submarine convenționale cu propulsie nucleară a Australiei. Și vreau să fiu clar, vreau să fiu clar pentru toată lumea încă de la început, chiar de la început, astfel încât să nu existe confuzii sau neînțelegeri cu privire la acest punct critic. Aceste submarine sunt propulsate, nu sunt submarine cu armament nuclear. Au putere nucleară, nu sunt înarmate nuclear,” a declarat Joe Biden, președintele SUA.
Înțelegerea a fost parafată după discuții și cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Este pentru prima oară în 65 de ani când americanii oferă altor state tehnologia lor în domeniul nuclear, a declarat premierul australian.
”Acordul AUKUS, pe care l-am confirmat aici, în San Diego, reprezintă cea mai mare investiție în capacitățile de apărare ale Australiei, din istoria noastră, consolidând securitatea națională și stabilitatea regională,” a explicat Anthony Albanese, premierul Australiei.
China va consolida securitatea națională
Reacția Beijingului și a Moscovei nu s-a lăsat așteptată. Atât Serghei Lavrov cât și oficialii ministerului de externe ai Chinei au acuzat Occidentul că pun gaz pe foc.
”Trebuie subliniat că Asia-Pacific este cea mai dinamică regiune din lume, cu cea mai rapidă creștere economică, ceea ce reprezintă o situație greu de obținut. China îndeamnă cele trei țări să asculte apelurile comunității internaționale și ale țărilor din regiune, să renunțe la mentalitatea învechită a Războiului Rece și la conceptele geopolitice,” a spus Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez.
Deși arată cu degetul spre Occident, China este cea care anunța, cu o zi în urmă, că dorește să își întărească capabilitățile militare. În primul său discurs după ce a fost reales președinte, Xi Jinping a declarat că Beijingul își va consolida securitatea națională și își va transforma armata într-un “mare zid de oțel”.
Relațiile dintre China și SUA au ajuns într-un punct critic mai ales pe fondul pretențiilor teritoriale pe care le are Beijingul asupra Taiwanului. De altfel, SUA au transmis, în repetate rânduri, că vor apăra insula autonomă în fața amenințărilor Chinei. De asemenea, Washingtonul a acuzat și acțiunile de spionaj ale chinezilor.