Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Au început alegerile legislative în Austria. Scrutinul s-ar putea încheia cu o victorie a ultranaționaliștilor

Duminică au început alegerile legislative din Austria, la care au drept de vot 6,43 milioane de cetăţeni şi care s-ar putea încheia, potrivit sondajelor, pentru prima dată în istoria ţării cu o victorie a ultranaţionaliştilor, transmite EFE.

Primele secţii de votare s-au deschis la ora locală 06:00 (04:00 GMT), iar ultimele care se vor închide o vor face la ora locală 17:00, oră la care sunt aşteptate primele proiecţii ale rezultatelor.

Ce spun sondajele

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Libertăţii din Austria (Freiheitliche Partei Osterreichs, FPO), liberal ultranaţionalist, condus de fostul ministru de interne Herbert Kickl, are o cotă de 26% din voturi, cu un punct procentual mai mult decât Partidul Popular Austriac (OVP, Österreichische Volkspartei) de guvernământ, care a câştigat alegerile din 2019 cu 37,5%.

Pe locul al treilea în sondaje se află Partidul Social Democrat din Austria (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPO), cu 21% din voturi, înaintea formaţiunii Noua Austrie şi Forumul Liberal (Das Neue Österreich und Liberales Forum, NEOS), cu 12%.

În acelaşi timp, Verzii ecologişti, partenerii OVP în actualul guvern de coaliţie, sunt aşteptaţi să obţină 8% din voturi, cu şase puncte procentuale mai puţin decât în urmă cu cinci ani.

Campania electorală a fost marcată mai întâi de mesajele naţionaliste, eurosceptice şi xenofobe ale FPO şi apoi de inundaţiile grave care au devastat partea de est a ţării.

Gestionarea acestei catastrofe naturale de către actualul cancelar federal, conservatorul Karl Nehammer, i-a dat o anumită forţă în ultima parte a campaniei.

Astfel, OVP pare să fi redus decalajul faţă de FPO, care conducea sondajele de opinie de mai bine de un an cu până la 30 % din voturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE