Update: Nu mai puțin de 1,3 milioane de austriecii și-au exprimatul duminică votul în cadrul alegerilor regionale din landul Austria Inferioară.
Potrivit Derstandard, ÖVP, partidul lui Karl Nehammer, a suferit o pierdere masivă de voturi la acest scrutin și urmează să piardă majoritatea parlamentarp. Conform proiecției actuale, Partidul Popular ajunge doar la 39,8 la sută - după 49,6 la sută în 2018.
Migrația ilegală
Una dintre temele găsite este migrația ilegală. Motiv invocat de guvernul de la Viena atunci când a blocat intrarea României în Spațiul Schengen.
Austriecii au primit cu surprindere vestea că numărul intrărilor ilegale în țară a crescut mult în ultimul an. Au fost mai mult de o sută de mii, iar explicația găsită rapid de politicienii de la Viena este că frontierele externe ale Uniunii Europene nu sunt suficient protejate. Până la remedierea situației, susțin unii politicieni din Austria, nu putem accepta extinderea spațiului european de liberă circulație – Spațiul Schengen. Cancelarul Nehammer a întărit decizia în timpul unei recente întâlniri cu premierul Regatului Țărilor de Jos.
Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Suntem într-adevăr, nu doar prin istoria comună, dar și prin prietenie, legați strâns și prin lupta împotriva migrației ilegale. Suntem amândoi de acord împotriva unei extinderi a Spațiului Schengen în acest moment. Există probleme mari care trebuie clarificate și întâmpinăm provocarea în care Uniunea Europeană este foarte tulburată de migrația ilegală. Avem provocări mari care afectează atât țările noastre cât și altele, dar când vine vorba despre asta se ajunge la faptul că există mulți care ne susțin în planurile de eficientizare a reglementărilor cu privire la migrațiile ilegale în interiorul Uniunii Europene.”
Este adevărat că premierul Mark Rutte a nuanțat puțin această afirmație categorică, spunând că problema este la granița dintre Bulgaria și Turcia. Aceasta trebuie mai bine controlată, iar despre acest lucru se va discuta la apropiatul Consiliu European, în februarie.
Mark Rutte, premierul Olandei: „Părerea mea e că este crucial ca verificarea, controlul la frontiere, să funcționeze. Și ceea despre ce vorbește cancelarul austriac, ce a văzut cu ochii lui, este că e clar că ceva trebuie să se schimbe. Să se schimbe, în așa fel încât frontiera turco-bulgară să fie mai bine apărată. Și sunt convins că în cadrul acestui triunghi – Uniunea Europeană, Comisia și Bulgaria vom găsi o cale prin care să ne asigurăm că acea graniță va fi controlată.”
Vizita în Bulgaria, o formalitate
Ideea întăririi acelei granițe a fost subiectul unei recente vizite a cancelarului Nehammer în Bulgaria. Primire oficială, deplasare cu elicopterul pe frontieră, fotografii și cam atât. Lipsa unui rezultat concret l-a supărat pe președintele bulgar Rumen Radev, care a constatat că vizita a fost o formalitate și nu un pas înainte în procesul de aderare la Schengen.
Sondajele arată că partidul cancelarului, ÖVP, stă mai rău în sondaje decât în urmă cu două luni. Iar asta l-ar putea face să piardă slaba majoritate pe care o are în parlamentul landului Austria Inferioară. La nivel național, extrema dreaptă se află pe locul întâi, cu 28%, în vreme ce popularii lui Nehammer au doar 20-22 de procente. Pe locul doi se află social-democrații, cu 25%.