Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacurile din Franța: Cum au încercat autoritățile să prevină un sabotaj în deschiderea JO 2024

Atacurile coordonate din Franța care au perturbat circulația trenurilor pe trei linii de mare viteză, vineri dimineață, au avut loc în ciuda măsurilor intensive de securitate puse în aplicare înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice.

Măsuri intensive de securitate

În cursul săptămânii trecute autoritățile franceze au adus în Paris o mulțime de polițiști și militari pentru a securiza principalele zone ale orașului. Autoritățile au desfășurat raiduri la locuințele persoanelor pe care le considerau potențiale amenințări și au impus arest la domiciliu pentru 155 de suspecți, potrivit informațiilor publicate de The New York Times.

Raidurile desfășurate de autoritățile franceze au dat unele rezultate. În centrul Franței, un bărbat de origine cecenă a fost inculpat pentru planificarea unui atac la Saint-Étienne. Un alt bărbat, un simpatizant mișcării neo-naziste care locuiește în regiunea Alsacia, a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Săptămâna aceasta, un cetățean rus în vârstă de 40 de ani a fost acuzat că ar fi complotat pentru a „provoca ostilități” în Franța, cu intenția de a destabiliza Jocurile Olimpice.

La începutul acestei săptămâni, ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat că poliția a verificat, de asemenea, aproximativ un milion de persoane, unele implicate în organizarea Jocurilor Olimpice, inclusiv agenți de securitate, lucrători pe stadioane și voluntari. Ca urmare, aproximativ 5.000 de persoane au fost respinse din cauza cazierului lor judiciar. Aproximativ 1.000 dintre acestea au fost suspectate de spionaj, a declarat Darmanin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE