Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atac cu drone asupra Israelului, lansat de gruparea Hezbollah. Patru soldați au fost uciși și peste 60 de oameni au fost răniți

Gruparea Hezbollah a revendicat unul dintre cele mai grave atacuri asupra Israelului din ultimul an. Patru soldați au fost uciși și peste 60 de oameni au fost răniți într-un atac cu drone care a vizat o bază militară din nordul țării.

Sirenele au sunat ore în șir în mai multe orașe din Israel. Gruparea Hezbollah a precizat că atacul ar fi vizat baza militară adiacentă orașului Benyamina, situată la aproximativ 65 km de granița cu Liban. Presa internațională scrie că mulți dintre răniți se aflau în acel moment într-o cantină comună și au fost luați prin surprindere de atac. A fost pentru a doua oară când o dronă a căzut în Israel.

Hezbollah a anunțat că atacul din apropiere de Binyamina este o ripostă ca urmare a bombardamentelor israeliene lansate joi asupra Beirutului în care au fost uciși 22 de oameni. De asemenea, gruparea militantă, care acționează în Liban, a mai precizat că a fost vizată brigada de elită Golani a Israelului.

De cealaltă parte, Serviciul național de salvare al Israelului a transmis că 61 de persoane au fost rănite în urma atacului grupării Hezbollah. Rănirea unuui număr atât de mare de oameni din cauza dronelor sau a rachetelor reprezintă un incident rar în Israel, în condițiile în care țara dispune de sisteme avansate de apărare aeriană.

Sâmbătă, în timpul celei mai importante sărbători evreiești, Yom Kippur, o dronă a lovit o suburbie din Tel Aviv, provocând doar pagube materiale.

La începutul lunii octombrie, Israelul a lansat o operațiune terestră în Liban cu scopul de a slăbi Hezbollah și de a îndepărta gruparea militantă de graniță pentru a permite miilor de israelieni strămutați să se întoarcă la casele lor.

Cel puțin 20 de persoane, ucise în Fâșia Gaza

În Fașia Gaza, un raid aerian israelian a provocat moartea a cel puțin 20 de persoane, inclusiv copii dintr-o școală, duminică seara, au anunțat reprezentanții a două spitale locale, citați de The Associated Press. Școala din Nuseirat adăpostea numeroși palestinieni strămutați din cauza războiului.

VEZI GALERIA
5 imagini

sursă foto: AP

Între timp, explozii au avut loc luni dimineață în fața Spitalului Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah. Trei persoane au fost ucise, iar alte aproape 50 au fost rănite, a anunțat unitatea medicală. Corturile au luat foc, iar locuitorii din comunitatea Gaza Centrală au cărat răniții în spital.

Lovitura mortală a Hezbollah în Israel a avut loc în aceeași zi în care Statele Unite au anunțat că vor trimite un nou sistem de apărare aeriană Israelului pentru a ajuta la consolidarea protecției împotriva rachetelor, împreună cu trupele necesare pentru operarea acestuia. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a refuzat să ofere o cronologie.

Israelul se află acum în război cu Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban - ambele grupuri militante susținute de Iran - și se așteaptă să lovească Iranul ca represalii pentru un atac cu rachete la începutul acestei luni. Iranul a declarat că va răspunde la orice atac israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE