Tantumi, kebab, gozleme, baklavale și kataif. Mâncăruri pregătite după rețete din vremea Imperiului Otoman pot fi gustate în acest weekend la Festivalul Turcesc, organizat în Parcul Copiilor din București. În cultura turcă, a lua masa este mai mult decât a satisface o nevoie de bază și are o componentă socială aparte: relațiile dintre oameni se clădesc în jurul mâncării. Când vine vorba despre cafea sau ceai, Turcia este la fel de celebră.
La Festivalul Turcesc, oamenii sunt atrași de atmosferă și de mirosuri încântătoare. Comercianții promit aromele Orientului și preparate cu ingrediente naturale.
„Avem așa - lipia care conține semințe de susan, nu conține adezivi, e naturală, carnea de vită, sos de ardei kapia și pătrunjel. Toate sunt naturale, de pe vremea sultanului” - spune unul dintre expozanți.
Ce spun vizitatorii
„Am luat suberek, shaorma, baklava. Sunt foarte bune.”
„Ne place mâncarea turcească foarte mult. Deja am cumpărat burek, ghizlime.”
Organizatorii se bazează pe voluntari, iar cu banii strânși organizează acțiuni umanitare.
„Sunt femei casnice, unele prepară acasă și aduc aici să vândă și cu banii strânși sponsorizăm acțiuni umanitare în toată lumea. Avem toate mâncărurile din bucătăria turcească, plăcinte care au fost pregătite acasă sau aici. Mâncarea este foarte importantă la toate culturile. Bucătăria turceasca este foarte bogată”, spune organizatorul Festivalului Turcesc.
Festivalul are și o componentă artistică pentru că organizatorii au pregătit concerte, dansuri și reprezentații ale celebrilor derviși rotitori. Toate acompaniate de bunătăți tradiționale.