Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 200 de muncitori lucrau ilegal pe șantierul Autostrăzii Moldovei. Ministerul MunciI: Vom intensifica verificările

Inspecția Muncii Buzău a descoperit aproape 200 de muncitori care lucrau ilegal la Autostrada Moldovei, chiar în ziua în care premierul și Ministrul Transporturilor au făcut o vizită pe unul dintre șantiere. Cei doi au verificat stadiul lucrărilor la autostrada care ar urma să lege Moldova de restul țării.

Vorbim despre 190 de persoane care lucrau fără contracte de muncă la o firmă înființată chiar anul acesta. Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău i-au descoperit pe oameni în timp ce săpau la un sit arheologic din apropiere de zona Stîlpu. Ar fi vorba despre tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei.

Din informațiile Euronews România, inspectorii au făcut controalele pe mai multe zile ca urmare a unor sesizări. În momentul în care au apărut inspectorii pe șantier, oamenii care nu aveau contract au fugit, însă ei au fost găsiți imediat de către jandarmi.

Firma a fost amendată cu 200.000 de lei. Este sancțiunea maximă în astfel de cazuri. De asemenea, angajatorul a fost obligat să încheie contracte muncă și să plătească toate contribuțiile aferente salariilor oamenilor.

Informații au venit inițial de la Ministerul Muncii.

„Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecție socială, pensie sau asigurări de sănătate. Vom intensifica verificările și controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor și a asigura respectarea legislației în domeniul muncii”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, pe Facebook.

Neregulile au fost descoperite chiar în ziua în care premierul Marcel Ciolacu s-a aflat pe șantierul Autostrăzii Moldovei, alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Cei doi vor să verifice stadiul lucrărilor pe tronsonul Buzău-Focșani, în condițiile în care guvernanții abia au stabilit să aloce încă 570 de milioane de lei pentru finalizarea unor tronsoane din Autostrada Moldovei. Vorbim despre loturi care sunt aproape gata.

„Extraordinar! S-a descoperit un astfel de fenomen (...) Acum ne certăm să descoperim și aplicăm legea? Eu mă bucur din funcția de prim-ministru că se aplică legea și nimeni nu e mai presus de lege. Foarte bine că i-a prins. Să le intre mintea în cap și o să suporte rigorile legii”, afirmat premierul Marcel Ciolacu:

„Cine nu respectă legea să plătească”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Când se va circula pe Autostrada A7, între Buzău și Focșani

Sorin Grindeanu a anunțat joi că la începutul lunii decembrie se va circula pe Autostrada A7 pe toate cele patru loturi dintre Buzău şi Focşani.

„Aceste patru loturi, per total, între Buzău şi Focşani, sunt la peste 90%. Discuţiile pe care le-am avut cu constructorul, împreună primul ministru, şi mai devreme, ne duc la următorul calendar pe aceste patru loturi: între Buzău şi Focşani, la finalul lunii octombrie, deci peste o lună şi un pic, în jurul lui 1 noiembrie, putem da în circulaţie lotul I, fără podul de la Buzău, lotul II şi lotul IV.

Lotul III cam într-o lună după, deci cam în jurul datei de 1 decembrie, iar podul, care oricum ar face legătura spre acel lot care este încă în lucru, de abia a fost dat către constructor, pe finalul anului. Cert este că între Buzău şi Focşani, cam la începutul lunii decembrie se va circula pe toate cele patru loturi", a afirmat Sorin Grindeanu, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce lucrările întârzie la lotul 3 pe tronsonul între Ploieşti şi Buzău, ministrul Transporturilor a explicat că tergiversările au fost cauzate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care, după un an, a dat aceeaşi soluţie ca şi cea propusă de CNAIR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE