Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anchetă la Cadastru după scandalul planșeului Unirii. Șeful ANCPI: „S-a produs o eroare de înscriere”

Este anchetă la Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), după scandalul din Piața Unirii. Anunțul a fost făcut de șeful instituției pentru Euronews. Alexandru Laurențiu Blaga spune că așteaptă explicații din partea șefilor de la București, dar și că nu a mai întâlnit până acum o situație în care o astfel de greșeală să cauzeze o dispută atât de mare.

Alexandru Laurențiu Blaga, președinte-director general al ANCPI: „În momentul de față aștept un răspuns de la Oficiul București și îl voi primi în cursul zilei de astăzi.

Am cerut niște explicații să vedem care a fost problema cu acel extras de carte funciară. Din câte am înțeles eu, dar nu am documentele în față, s-a produs o eroare de înscriere. Înainte a fost intabulată Primăria Capitalei, după care Apele Române au solicitat și ei intabularea subteran a pasajului și suprateran era proprietar Primăria Capitalei.

Reporter: Ați mai văzut vreodată ca o eroare de cadastru să cauzeze tot ceea ce am văzut cu toții?

Alexandru Laurențiu Blaga, președinte-director general al ANCPI: „Până acum n-am întâlnit această situație, ca să văd să cauzeze o astfel de dispută, dar erori se mai întâmplă. Acum trebuie să analizăm, să vedem cauza erorii și cine a fost de vină pentru această eroare”.

Nicușor Dan, despre scandalul planșeului Unirii: „A fost o încadrare vădit eronată în cartea funciară”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit la „Vocile care contează” de la Euronews România, despre această situație inedită. Întrebat dacă terenul aparține Ministerului Mediului și Apelor Române, așa cum susține Daniel Băluță, Nicușor Dan a spus că vorbim despre o încadrare eronată în cartea funciară.

Nicușor Dan, primarul general: „A fost o încadrare vădit eronată în cartea funciară de acum două luni în care acest teren a fost intabulat ca fiind al Apelor Române. Însă noi avem un titlu de proprietate din 1910, un altul din 1940, avem Hotărâre de Consiliu General prin care atât parcul cât și arterele din jurul lui sunt domeniu public, așa cum e firesc să fie. A fost o eroare din cartea funciară. O să vedem dacă a fost o eroare voită.

Cartea funciară a făcut o dublă eroare. În primul rând că nu a pus «subteran» a spus «suprateran» și nu a spus 4.000 de metri doar cursul apei, a spus 40.000 de mp, cât este tot parcul și străzile din jur. Problema e că mai departe, trei instituții publice s-au prefăcut că nu văd această eroare care era evidentă. Mai întâi Apele Române care a semnat un protocol cu Primăria Sectorului 4 prin care i-a cedat ceva ce nu avea. Apoi primarul Sectorului 3 care a emis autorizația de construire și apoi primarul Sectorului 4 care a început lucrările în baza ei. Fiecare instituție trebuia să vadă că e o eroare flagrantă.

Faptul că aceste trei instituții au acționat ca și cum ar fi normal ca Apele Române să dețină bulevarde și parcuri în București. E ceva absolut anormal”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE