Senatoarea USR Anca Dragu a fost aleasă de Parlamentul de la Chișinău în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova. Ea a obținut cetățenia Republicii Moldova cu o zi înaintea votului.
Fost ministru de Finanțe în România, Anca Dragu s-a declarat onorată de faptul că a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova.
”Nu va fi un drum uşor, dar cu răbdare vom putea duce la bun sfârşit proiectul european”, a transmis ea.
Într-o intervenție telefonică la Euronews România, Anca Dragu a vorbit despre demersul prin care a reușit să obțină această funcție.
”Căutau oameni cu experiență în partea de aderare la UE”
Anca Dragu, la Euronews România: Astăzi am primit votul Parlamentului pentru a deveni guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Am avut deja o primă întâlnire cu câțiva colegi din conducerea executivă. Aceste discuții au început cu câteva luni în urmă și am mulți prieteni la Chișinău. Dumnealor căutau oameni cu experiență în partea de aderare. Moldova a început deja negocierile pentru aderare la UE. După scandalul miliardului furat, dispărut, de câțiva ani și cu un proces rămas neterminat, planau multe suspiciuni. Și atunci căutau un profil de om cu experiență în domeniu, dar care să vină și cu această independență. Și așa am început discuțiile, cu ceva luni în urmă, pentru o poziție la Banca Națională a Moldovei.
Anca Dragu a vorbit și despre procesul de obținere a cetățeniei moldovenești și despre proritățile pe care le are în noua funcție.
Anca Dragu: Am început acest demers acum câteva luni. Ieri a fost semnat decretul, iar azi am depus jurământul. Nu a fost o procedură complicată, sunt documente pe care le depui, am parcurs pașii pe care i-ar parcurge oricine.
”Independența instituției este prioritatea zero. Integritatea”
Independența instituției este prioritatea zero. Integritatea. Și desigur avem obiective cerințele trasate de lege, stabilitatea prețurilor. Dar și sustenabilitatea sectorului bancar. Un sector bancar puternic, o bancă centrală independentă, integră, atrage investiții, face ca economia să se miște. În felul acesta, se întărește și moneda națională, crește standardul de viață, puterea de cumpărare a moldovenilor.
”Adoptarea monedei euro este un pas foarte important care ajută mult o economie”
Primul pas este aderarea la Uniunea Europeană. După aceea adoptarea monedei euro este un pas foarte important care ajută mult o economie și arată un grad mare de integrare. Dacă România se mișcă în ritmul acesta lent când vine vorba de aderarea la euro, Moldova ar putea să îi ia înainte României. În România, deja nu se mai vorbește de aderarea la euro.
Știrea inițială:
Senatoarea USR Anca Dragu a fost propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a menționat într-o postare pe Facebook că Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.
Igor Grosu: Am toată încrederea că va construi o bancă independentă și integră
”Azi, în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe Anca Dragu.
Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.
Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră.”, a precizat Igor Grosu.
Anca Dragu a spus că este onorată de această propunere.
”Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, a precizat senatoarea USR.
Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor, a lucrat 15 ani la BNR
Candidatura Ancăi Dragu trebuie să fie votată de majoritatea deputaților moldoveni. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional, apoi a fost ministru al finanțelor publice.
Anca Dragu a deținut și funcția de președinte al Senatului României. Funcția de guvernator al Băncii Naționale din Moldova a devenit vacantă după ce Octavian Armașu a fost ieri demis. Armașu și-a pierdut funcția după ce în Parlamentul din Chișinău au avut loc audieri cu privire la progresele făcute în dosarul furtului unui miliardul de dolari din sistemul bancar.
Deputații au acuzat conducerea Băncii Naționale de sabotare în recuperarea banilor furați din sistemul bancar și obstrucționarea anchetei.