Locuințele racordate la termoficarea centralizată ar putea intra în sezonul rece fără căldură în calorifere, din cauza costurilor mari pentru energie și gaze. Avertismentul vine de la președintele Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, care spune că primăriile nu au bani pentru a suporta scumpirile. Și chiar dacă ar fi fonduri suficiente, orașele nu au de unde să cumpere electricitate și gaze.
Orașele cu termoficare centralizată
Primarii din orașele în care mai există sisteme publice de încălzire și-au pus speranța în banii de la Guvern. Fără suplimentarea bugetelor, nu au cu ce să plătească energia furnizată populației. București, Timișoara, Iași, Craiova și Constanța sunt printre orașele în care există termoficare centralizată.
„Ne-am întâlnit cu primul ministru, ne-am dus deja cu o solicitare de 1,2 miliarde pe perioada 1 octombrie 2022 – 1 aprilie 2023 și guvernul a spus că va analiza această situație. Riscurile sunt foarte mari de a rămâne fără încălzire, acolo unde sunt sistemele publice,” a declarat Constantin Toma, președintele Asociația Municipiilor din România.
Și nu este singura problemă a primăriilor când vine vorba de asigurarea căldurii la iarnă. Deocamdată, sunt în situația de a nu avea de unde să cumpere curent electric și gaze. Furnizorii nu mai vor să crediteze statul și să-și recupereze cu întârziere banii din plafonarea și compensarea energiei.
„Marii furnizori de energie electrică, de gaze, nu vor să vină la contractare. Guvernul se pare că nu a plătit din urmă și din această cauză furnizorii nu mai vin la licitații ca să putem încheia contracte pentru a trece de această iarnă,” a explicat Constantin Toma, președintele Asociația Municipiilor din România.
Situație reclamată de toți furnizorii de utilități din România
„Suntem cumva la limita de împrumut chiar și din sectorul bancar pentru a asigura această fluiditate în sector și pentru a asigura aprovizionarea către clienți. Dar suntem îngrijorați, dacă lucrurile vor continua așa, ca în perspectiva sezonului rece vom putea avea probleme serioase în aprovizionarea cu energie,” a declarat Dana Dărăban, director executiv ACUE (Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din România.
Subiectul facturilor compensate la energie a fost motiv de contre și în Coaliție. În acest moment, suma totală pe care Executivul o are de decontat companiilor nu este cunoscută. Există doar mai multe cifre vehiculate de partenerii de guvernare.
„Au fost o groaza de dispute vizavi de acest impact bugetar, am văzut și 40 de miliarde, am văzut ulterior și 16 miliarde. Am văzut declarația tuturor liderilor politici care au spus așa: tot ce trebuie să plătească bugetul României va plăti. Ceea ce trebuie plătit se va plăti,” a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Ultima schemă de sprijin adoptată la Palatul Victoria va asigura prețuri plafonate și compensate la energie și gaze pentru 98% dintre gospodăriile din România.