Autoritățile ruse au dezvoltat un „sistem sofisticat de restricții și represalii severe pentru a zdrobi protestele publice”, potrivit grupului pentru drepturile omului Amnesty International. Ultimul său raport a constatat că lucrurile s-au înrăutățit de la revenirea la putere a președintelui Vladimir Putin în 2012, iar mass-media nu este singura țintă. Cetățenii și organizațiile sunt, de asemenea, reprimate, relatează Euronews.com.
Sistem legislativ care restricționează libertatea de exprimare în Rusia
Natalia Priluțkaia, cercetător la Amnesty International Europa de Est și Asia Centrală, a declarat că situația a continuat să se deterioreze de la otrăvirea și încarcerarea opozantului Alexei Navalny în 2020.
„Navalny a fost văzut de Kremlin ca un individ periculos pentru ei. Ar putea conduce nemulțumirea și ar putea conduce un protest care ar contesta politicile și practicile guvernului și legile, de unde și interesul ca el să fie izolat, în esență”, a spus ea.
De începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, controlul informațiilor a fost esențial pentru regimul său. Amnesty International a declarat că excluderea mass-mediei independente și a observatorilor drepturilor omului a însemnat că guvernul a putut controla aproape în totalitate narațiunea.
În ultimii ani, autoritățile au instituit un sistem legislativ care restricționează libertatea de exprimare în Rusia. ONG-ul a adăugat că, în aceste zile, poliția face din ce în ce mai multe cereri.
„Dacă comunitatea internațională rămâne tăcută, aceasta consolidează represiunea. Face posibilă cristalizarea acelui tip de <consens> în societate cu care Putin și guvernul său se laudă mereu atât de mult”, a declarat Prilutskaya.