Șeful departamentului de securitate cibernetică din Parlamentul European (ICT) urmează să demisioneze, cu câteva luni înaintea alegerilor europarlamentare din iunie, în contextul în care instituția se confruntă cu o intensificare a atacurilor cibernetice, relatează Politico.
Reacția Parlamentului European pentru Euronews
Pentru Euronews România, Parlamentul European a transmis un punct de vedere privind acuzațiile aduse de sursele care au discutat cu jurnaliștii Politico.
”La nivelul Parlamentului European este cunoscută existența amenințărilor cibernetice, precum și riscurile în ceea ce privește securitatea cibernetică în general, în special înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna Iunie 2024. Parlamentul este pregătit să ia toate măsurile necesare pentru a face față acestor amenințări. Nivelul de pregătire a fost crescut împreună cu alte instituții din UE și cu statele membre.
Principala responsabilitate pentru a asigura securitatea cibernetică în contextul alegerilor Europene revine fiecărui stat membru UE. Alegerile sunt organizate în fiecare stat membru, pe propriile infrastructuri IT, conform legislației naționale, dar sub regulile asumate la nivelul Uniunii. Așadar, statele membre sunt obligate să implementeze dreptul fundamental de a vota liber în cadrul alegerilor Europene. Acest fapt include și obligația de a garanta securitatea cibernetică.
La inițiativa Parlamentului European, încă din 2017, Comisia Europeană, Parlamentul, Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică și autoritățile competente din statele membre cooperează pe probleme de securitate cibernetică în timpul alegerilor. În plus, autoritățile care se ocupă de probleme de securitate cibernetică din fiecare stat colaborează cu Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică pentru a asigura securitatea cibernetică în ceea ce privește votul online și votul electronic. Recent, toate aceste autorități s-au întâlnit pentru un exercițiu în vederea asigurării acestei pregătiri.
Ca întotdeauna, nu comentăm măsurile de securitate adoptate, dată fiind natura procesului. Nu putem comenta cazuri individuale legate de probleme de personal.”
În vreme ce oficialii refuză să comenteze plecarea lui Pascal Paridans de la șefia departamentului de securitate cibernetică a Parlamentului European, surse din instituție spun că ar fi vorba, de fapt, despre o simplă cerere de pensionare anticipată, pe care superiorii acestuia ar fi aprobat-o deja.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Pascal Paridans, șeful ICT, ar urma să demisioneze până la alegerile europene, ca urmare a unei decizii a președintelui și vicepreședinților Parlamentului European. El este oficialul cu cea mai înaltă funcție, când vine vorba despre politicile de securitate cibernetică.
În decembrie 2023, o analiză internă a scos la iveală că securitatea cibernetică a Parlamentului European ”nu a îndeplinit încă standardele industriei” și "nu corespunde în totalitate cu nivelul de amenințare" reprezentat de hackerii sponsorizați de stat și de alte grupuri de amenințare.
Din cauza sistemelor informatice slab securizate, Parlamentul European și aleșii săi fac ca instituția să fie vulnerabilă la atacuri cibernetice, ingerințe și sabotaje din partea unor grupuri de hackeri care încearcă să afecteze politica UE.
Potrivit Politico, decizia de a scurta mandatul lui Pascal Paridans a decis să-și scurteze mandatul în urma unei ”discuții aprofundate” pe care a avut-o cu secretarul general Alessandro Chiocchetti.
"Biroul a luat decizia. Nu am fost surprins", a spus Paridans, conform sursei citate.
Două persoane care au informații despre acestă hotărâre au precizat că oficialii de rang înalt ai Parlamentului European erau îngrijorați din cauza performanței slabe a lui Paridans privind protejarea instituției împotriva hackerilor.
"Peisajul cibernetic s-a schimbat radical, așa că și abordarea noastră trebuie să se modifice", a declarat un angajat al Parlamentului European, sub protecția anonimatului.
Decizia Parlamentului pune o presiune suplimentară asupra instituției pentru a găsi un înlocuitor care să conducă departamentul de securitate cibernetică, în condițiile în care amenințările se intensifică înaintea alegerilor din iunie.
În 2024 urmează să aibă loc alegeri în mai multe state democratice, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, India și în întreaga Uniune Europeană. Din acest motiv, oficialii sunt în alertă maximă deoarece adversari geopolitici, precum Rusia și China, ar putea încerca să influențeze rezultatul voturilor, prin dezinformare și atacuri cibernetice.
Numărul atacurilor cibernetice asupra instituțiilor europene ”este în creștere”, se arată în raportul intern obținut de Politico.
La o săptămână după atacul cibernetic de la Camera Deputaților, urmată de o scurgere importantă de documente, autoritățile române încă nu au explicat, oficial, care sunt vulnerabilitățile sistemului informatic.