Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Visa Waiver: România a îndeplinit toate condițiile tehnice și așteaptă confirmarea SUA pentru eliminarea vizelor

România îndeplinește formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, iar primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, cel mai probabil, în prima parte a anului viitor. Anunțul a fost făcut marți de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, care a precizat că autoritățile mai așteaptă „o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare”.

„Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, a anunțat Andrei Muraru într-o înregistrare video, publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite.

Ambasadorul României în SUA a precizat că este, însă, necesară o confirmare din partea oficialilor de la Washington în perioada următoare.

„Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a afirmat ambasadorul.

Muraru estimează că primii cetățeni români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

„A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei ţări. Vor exista beneficii importante pentru noi”, a evidențiat Andrei Muraru.

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver permite majorității cetățenilor țările care participă la acest program să călătorească pe teritoriul SUA în scopt turistic sau de afaceri pe o periaadă de maximum 90 de zile, fără a fi nevoie de o viză.

Înainte de călătorie, cetățenii trebuie să solicite autorizația prin Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

Ce este ESTA

Călătorii nu se pot deplasa în SUA dacă nu primesc autorizare prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor. Autorizarea prin ESTA determină doar eligibilitatea de a călători în SUA, nu și dacă un călător are permisiunea de a intra pe teritoriul Statele Unite. Acest lucru este decis de ofițerii Ofițerii Serviciului vamal și de protecție a frontierelor din SUA.

Cererile ESTA pot fi depuse în orice moment înainte de călătorie, deși se recomandă călătorilor să depună cererea imediat ce încep să pregătească planurile de călătorie sau înainte de a cumpăra bilete de avion.

În cele mai multe cazuri, ESTA va oferi o determinare aproape imediată a eligibilității pentru călătorie în cadrul programului Visa Waiver.

  • Autorizație aprobată: călătorie autorizată
  • Călătorie neautorizată: Călătorul trebuie să obțină o viză de neimigrant la ambasada sau consulatul SUA înainte de a călători în SUA.
  • Autorizație în așteptare: Călătorul va trebui să verifice site-ul ESTA pentru actualizări în termen de 72 de ore pentru a primi un răspuns final.

O autorizație de călătorie ESTA aprobată este:

  • Valabilă, dacă nu este revocată, pentru o perioadă de până la doi ani sau până la expirarea pașaportului călătorului
  • Este valabilă pentru intrări multiple în SUA

Condiții pentru a călători fără viză în SUA

În cadrul șederii prin programul Visa Waiver, cetățenii care vor să călătorească în Statele Unite ale Americii trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Astfe, pentru călătoriile de afaceri în SUA, sunt permise deplasările pentru:

  • consultarea cu partenerii de afaceri
  • participarea la convenții (științifice, profesionale, educaționale)
  • participarea la cursuri de formare pe termen scurt (fără să fiți plătiți de surse din SUA)
  • negocierea unui contract

Călătoriile în scopuri turistice în SUA sunt permise pentru:

  • activități de turism
  • vacanță/concediu
  • vizitarea unor rude sau prieteni
  • tratament medical
  • participarea la evenimente culturale sau sau concursuri muzicale, sportive sau similare, dacă nu sunt plătiți pentru participare
  • înscrierea la un scurt curs de studiu recreativ, care nu are ca scop obținerea de credite pentru obținerea unei diplome (de exemplu, un curs de gătit de două zile în timpul vacanței)

Ce țări fac parte din programul Visa Waiver

Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Chile, Coreea de Sud, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Letona, Liechtenstein, Lituania, Lixemburg, Malta, Monaco, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Taiwan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE